Zentiva şi-a majorat producţia cu 20% în primul semestru; parcetamolul, cea mai mare creştere a vânzărilor

Zentiva şi-a majorat producţia cu 20% în primul semestru; parcetamolul, cea mai mare creştere a vânzărilor

Producătorul de medicamente generice Zentiva România, controlat de fondul american Advent International, şi-a majorat producţia cu 20% în primul semestru din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, până la 2,2 miliarde de unităţi galenice, în cele două fabrici deţinute în ţară, a anunţat miercuri compania. 

Astfel, Zentiva a înregistrat o cifră de afaceri consolidată în România de 514,1 milioane lei în semestrul 1 din 2021.

Avansul vânzărilor pentru Zentiva SA a fost 17% în primul semestru, în timp ce Labormed Pharma Trading (fosta Alvogen România, acum parte din grupul de companii Zentiva în România) a raportat un avans de 22%.

"Zentiva ţinteşte consolidarea portofoliului prin lansări ce acoperă o gamă largă de domenii terapeutice, inclusiv cardiovascular, oncologie, aparat respirator şi diabet", a anunţat compania, într-un comunicat.

Paracetamolul continuă să determine cea mai mare majorare a volumului de producţie, ca urmare a comenzilor pentru piaţa internă, fiind secondat de produse pentru export ca urmare a licitaţiilor câştigate pe piaţa germană.

"La exporturi, terapiile durerii şi cele pentru hiperplazia benignă de prostată reprezintă cea mai mare pondere, de 47%, din toate volumele distribuite pe pieţele internaţionale", a precizat compania.

Zentiva a alocat pentru primul semestru 13,8 milioane lei pentru creşterea capacităţilor de producţie.

"Distorsionările produse de pandemie sunt vizibile în diverse forme, inclusiv în evoluţia consumului de medicamente pentru terapii care adresează afecţiuni frecvente, precum cele cardiovasculare şi respiratorii”, a declarat Simona Cocoş, director general al Zentiva România şi Republica Moldova.

"În perioada de la debutul pandemiei şi până acum, pacienţii cardiovasculari, oncologici precum şi alţi pacienţi cu afecţiuni cronice, nu au luat constant tratamentele sau nu au putut beneficia de asistenţa medicală uzuală din cauza restricţiilor. Afecţiunile respiratorii uzuale de tipul răcelilor aproape că au lipsit în condiţii de distanţare şi restricţii", a completat managerul.

În România, grupul Zentiva reuneşte societăţile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. şi Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale şi OTC.

Grupul este un furnizor major de medicamente generice esenţiale în cardiologie, oncologie, pneumologie, gastroenterologie, urologie, terapia durerii şi pentru sistemul nervos.

În prezent, grupul Zentiva exportă din România în ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Elveţia, Cehia, Rusia, Belarus şi altele.

În România, grupul Zentiva are circa 1.300 de angajaţi, din care aproximativ 800 în activităţile de producţie.

În 2020, Zentiva România a înregistrat o cifră de afaceri de 602,3 milioane lei (124,5 milioane euro), în creştere cu 7,7% faţă de anul precedent, pe fondul creşterii cererii danumitor medicamente din portofoliu, arată raportul financiar al companiei. Compania a înregistrat un profit net de 61,3 milioane lei anul trecut, în creştere cu 40% faţă de nivelul înregistrat în 2019.

În 30 septembrie 2018, fondul american de investiţii Advent International a finalizat procesul de preluare a companiei Zentiva (inclusiv Zentiva România), specializată în producţia de medicamente generice, de la grupul francez Sanofi.

Zentiva a cumpărat, în 2005, pachetul majoritar de acţiuni al producătorului român de medicamente Sicomed, căruia i-a schimbat denumirea în Zentiva SA.

Compania Zentiva SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi are o valoare de piaţă de 1,9 miliarde lei (385 milioane euro), calculată la ultima cotaţie de închidere a şedinţei bursiere.

viewscnt