Hemofilia este o boală rară care provoacă sângerare crescută. Dacă nu este diagnosticată şi tratată la timp, poate provoca probleme permanente de sănătate. Aproximativ 1 din 10.000 de oameni se naşte cu această afecţiune. Terapiile pentru tratamentul hemofiliei sunt produse cu ajutorul plasmei, de aceea donarea de plasmă joacă un rol crucial în ajutarea şi vindecarea pacienţilor.
Persoanele cu hemofilie nu sângerează mai repede decât în mod normal, dar pot sângera mai mult timp. Sângele acestora nu are suficient factor de coagulare, o proteină care controlează sângerarea. Hemofilia este de obicei ereditară, ceea ce înseamnă că se transmite prin genele părinţilor. Femeile o transmit copiilor lor sub forma unui cromozom X defect, iar majoritatea pacienţilor sunt bărbaţi. Cu toate acestea, aproximativ 30% dintre pacienţi au suferă de hemofilie din cauza unor modificări ale propriilor gene. Aceasta se numeşte hemofilie sporadică.
Cu tratament suficient şi adecvat, persoanele cu hemofilie pot duce o viaţă complet sănătoasă. Fără tratament, majoritatea copiilor cu hemofilie severă mor tineri. Se estimează că 400.000 de persoane din întreaga lume trăiesc cu hemofilie şi doar 25% dintre acestea primesc tratament adecvat.
„Pe lângă furnizarea de noi medicamente, eforturile noastre sunt îndreptate către încurajarea diagnosticării precoce şi către sprijinirea pacienţilor în găsirea unei îngrijiri personalizate optime. Vrem de asemenea să-i ajutăm pe pacienţi să rămână la terapia potrivită, cu scopul de a obţine cele mai bune rezultate posibile pe termen lung”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.
Hemofilii sângerează pentru o perioadă neobişnuit de lungă după leziuni sau operaţii. Aceştia pot avea, de asemenea, sângerări spontane, de obicei interne, ale articulaţiilor, dar nu fac excepţie nici sângerările în muşchi, tractul digestiv sau ţesuturile din jurul căilor respiratorii. Dacă sunt lăsate netratate, aceste sângerări provoacă inflamaţii şi pot creşte riscul altor probleme de sănătate, uneori permanente.
Baza tratamentului hemofiliei este administrarea intravenoasă a factorului de coagulare produs din plasma sanguină de la donatori voluntari. „Vieţile multor bolnavi de hemofilie depind de donatorii de plasmă, deoarece plasma nu poate fi fabricată, ci doar donată”, a adăugat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.
Medicii au început să folosească plasma pentru a ajuta hemofilii pentru prima oară în anii 1920, dar pacienţii încă trăiau mai puţin de 20 de ani, în medie. În anii 1960 şi 1970 au fost dezvoltate concentrate care conţin factor de coagulare plasmatică. Pacienţii le pot avea acasă şi le pot aplica singuri. Cu un tratament adecvat, hemofilii de astăzi pot trăi o viaţă normală.
****
Takeda este o companie bio-farmaceutică globală cu o istorie remarcabilă de 240 de ani de activitate în slujba pacienţilor de pretutindeni. În toată istoria sa, Takeda a acţionat în linie cu valorile sale fondatoare - integritate, echitate, dreptate şi perseverenţă (Takeda-ism). Takeda îşi propune să-şi îndeplinească obiectivele prin luarea deciziilor în funcţie de 4 priorităţi: pacientul - plasarea pacientului în centrul tuturor acţiunilor, încrederea - câştigarea încrederii societăţii, reputaţia - consolidarea reputaţiei şi promovarea şi dezvoltarea portofoliului companiei. Cele 4 priorităţi sunt parte a procesului de decizie şi a acţiunilor pe care Takeda le întreprinde, pentru a-şi onora angajamentul faţă de calitatea produselor şi serviciilor sale şi pentru a face lucrul corect de fiecare dată.