Astmul netratat înseamnă suferinţă pentru pacienţi şi costuri mai mari pentru sistemul de sănătate

Astmul netratat înseamnă suferinţă pentru pacienţi şi costuri mai mari pentru sistemul de sănătate

Astmul netratat la timp înseamnă suferinţă pentru pacienţi, dar şi costuri mai mari pentru sistemul de sănătate. De Ziua Mondială a Astmului, Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrage atenţia că este nevoie de acţiuni de prevenţie şi de soluţii clare pentru că astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice, iar prevalenţa lui este în continuă creştere. La nivel mondial, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale este „Acces egal la tratament şi reducerea lipsurilor în îngrijirea astmului”.

Cele mai frecvente provocări legate de astm sunt:

- accesul egal la diagnostic şi tratament indiferent de situaţia socio-economică pe care o are pacientul, vârsta sau etnia sa;

- persoanele cu astm nu ştiu suficient de mult despre boala lor, despre folosirea şi monitorizarea tratamentelor inhalatorii;

- prioritizarea astmului faţă de alte boli cronice;

- conştientizarea bolii la nivel general, deci şi în rândul persoanelor care nu au această afecţiune;

- conştientizarea faptului că astmul este o boală cronică.

De peste 15 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acţiuni de informare şi prevenire a astmului. Cu toate că încă nu există un tratament care să vindece astmul, medicamentele existente sunt extrem de eficiente, iar un management adecvat al astmului, pe termen lung, le va permite pacienţilor să dobândească un control mai bun asupra bolii. Cu fiecare an, învăţăm mai multe despre astm, se descoperă noi opţiuni terapeutice, aflăm noi metode de eliminare a neajunsurilor în provocările legate de astm. Pentru evaluarea şi gestionarea astmului, pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist.”, spune prof. dr. Roxana Maria Nemeş, preşedinta Societăţii Române de Pneumologie.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice. În Europa, 1 persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră. Cel mai dese cuvinte

folosite de pacienţi pentru a descrie o criză astmatică sunt lipsa de aer, sufocarea şi frica. Chiar dacă nu există un tratament care să vindece defintiv afecţiunea, pacienţii trebuie să înţeleagă că astmul poate fi ţinut sub control şi pot avea o viaţă normală dacă respectă indicaţiile medicilor şi se informează din surse sigure.

Casa Pneumologilor Români, platformă dedicată pacienţilor cu boli respiratorii

Pentru a-i ajuta şi mai mult pe pacienţii cu boli respiratorii, Societatea Română de Pneumologie pune la dispoziţia lor platforma casapneumologilor.ro. Toate informaţiile de aici sunt validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii.  Pe lângă materialele educative pe care le pot citi aici, utilizatorii au la dispoziţie două instrumente utile: Harta pneumologilor români şi aplicaţia Navigator.

Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienţii pot găsi medicul potrivit chiar în oraşul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemenea, se pot programa la o consultaţie la un medic înscris în platformă la numărul de telefon: 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-17:30. Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituţia în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator.

„Eliminarea deficienţelor în îngrijirea astmului reprezintă obiectivul fundamental pentru pacienţi în anul 2022: înţelegerea afecţiunii, a tratamentului de lungă durată, educaţia pacienţilor cu repere accesibile de diagnostic şi tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicaţie bronhodilatatoare de lungă durată, la utilizarea corectă a medicaţiei inhalatorii, la creşterea aderenţei la tratament şi în final de dezideratul esenţial pentru fiecare pacient: controlul astmului.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedinta Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie.

„Astmul bronşic cu toate neajunsurile sale poate fi şi rămâne o provocare pentru orice sistem de sănătate chiar şi după mulţi ani de studiere a lui şi disciplinare educaţională a personalului medical şi al pacienţilor. Ghidurile au progresat şi de aceea cred că este vremea ca ele să fie reamintite şi cu ocazia acestei conferinţe de presă pentru că semnalează progresele în managementul, diagnosticul şi tratamentul acestei afecţiuni în încercarea de diminua evoluţia spre astm sever şi a consecinţelor sale transferate într-o povară economică a bolii pentru casele de asigurări.” spune prof. dr. Florin Mihălţan, directorul Şcolii Societăţii Române de Pneumologie.

Campania de Ziua Mondială a Astmului de anul acesta a fost realizată cu sprijinul AstraZeneca şi MagnaPharm.

*Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marţi a lunii mai. Primul eveniment a avut loc în anul 1998, în Spania, la Barcelona. 35 de ţări au aderat la această iniţiativă. De atunci, numărul ţărilor care marcheză anual acest eveniment a crescut semnificativ, astfel că Ziua Mondială a Astmului a devenit unul dintre cele mai notabile evenimente de conştientizare şi educaţie medicală pentru publicul larg.

viewscnt