Într-o lume în care cancerul de sân continuă să afecteze milioane de femei, o nouă tehnologie medicală a apărut în lupta împotriva acestei maladii. Potrivit medicilor specialişti în radiologia imagistică din cadrul The Radiological Society of North America, mamografia 3D cu tomosinteză reprezintă un pas înainte în depistarea cancerului de sân, crescând rata de detecţie cu 40%, faţă de mamografia clasică.
Mamografia cu tomosinteză este o investigaţie imagistică ce utilizează raze X, pentru a obţine imagini tridimensionale ale structurii sânului. Este o metodă de screening (depistare timpurie) sau de diagnostic pentru cancerul de sân, foarte des utilizată în ţările din vestul Europei. Procedura este superioară faţă de mamografia clasică, fiind considerată cea mai avansată metodă imagistică pentru evidenţierea cancerului de sân.
La nivel global, statisticile îngrijorătoare arată că în fiecare oră, o femeie primeşte diagnosticul de cancer de sân, iar o alta îşi pierde viaţa la fiecare trei ore. În România, această problemă este cu atât mai acută: cifrele vorbesc de la sine - aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate anual şi mai mult de 3.000 îşi pierd viaţa an de an în lupta cu această boală fatală, conform datelor furnizate de Globocan.
Cancerul de sân reprezintă, conform unui raport recent al Comisiei Europene, una din principalele cauze de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din ţara noastră. Cu toate că medicina a evoluat semnificativ, specialiştii din mai multe ţări europene estimează că numărul cazurilor de cancer va creşte în viitor, însă rata de mortalitate cauzată de această boală ar trebui să scadă ca urmare a implementării de programe de screening.
Numai în 2020, aproape 12.000 de femei din România au fost diagnosticate cu cancer de sân, reprezentând 28% din totalul cazurilor de cancer la femei din ţara noastră. Descoperirea precoce a acestor cazuri este crucială pentru şansele de vindecare. În acest context, mamografia 3D cu tomosinteză devine o metodă esenţială.
"Mamografia 3D sau mamografia cu tomosinteză poate creşte rata de detecţie a cancerului de sân cu 40%, conform celor mai recente date din domeniu. Acest lucru înseamnă că neoplasmul poate fi descoperit în fază incipientă, iar şansele de vindecare cresc considerabil," explică Dr. Simona Motrogan, medic specialist radiologie-imagistică medicală în cadrul Reţelei de sănătate REGINA MARIA.
Mamografia cu tomosinteză este o investigaţie imagistică care ajută medicii să obţină imagini tridimensionale ale structurii sânului. Această metodă este recomandată, în special, femeilor cu o consistenţă densă a sânilor, unde tumorile sunt mai dificil de detectat folosind mamografia clasică. Tehnologia 3D permite identificarea rapidă şi sigură a tumorilor, folosind o doză foarte scăzută de radiaţii, reuşind astfel să reducă şi numărul de biopsii efectuate, precum în cazul mamografiei 2D.
"Mamografia cu tomosinteză este superioară mamografiei 2D prin faptul că scade rata rechemărilor pacientelor pentru investigaţii suplimentare scăzând astfel nivelul de anxietate a acestora în special în cazul sânilor cu densitate crescută, poate fi folosită atât ca metodă de screening cât şi de diagnostic, scade rata cancerelor de interval şi ne oferă date mai precise privind distribuţia microcalcificarilor.”, adaugă Dr. Motrogan.
O veste promiţătoare în ceea ce priveşte prevenţia vine dinspre Centrele de Imagistică Regina Maria care oferă acces la această tehnologie de vârf. Conform datelor interne ale Reţelei, în anul 2022 s-a observat o creştere semnificativă a cererii pentru mamografii, înregistrând peste 25.000 de astfel de investigaţii efectuate în centrele de imagistică din toată ţara.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 1 din 8 femei este predispusă la dezvoltarea de cancer de sân în timpul vieţii. Mamografia, ca metoda de screening, a devenit esenţială pentru depistarea în fază incipeintă a bolii, iar acum, mamografia cu tomosinteză 3D oferă o nouă perspectivă pentru prevenirea şi combaterea acestei boli grave. Un lucru e cert şi anume că femeile trebuie să efectueze investigaţii periodice, pentru a beneficia de un diagnostic timpuriu şi tratament adecvat.
Reţeaua de sănătate Regina Maria este liderul pieţei de servicii medicale private din România. Cu peste 27 de centre de imagistică medicală şi acces online la rezultatele investigaţiilor prin platforma Contul Meu, Regina Maria se angajează să ofere pacienţilor cele mai avansate tehnologii medicale şi servicii de înaltă calitate.