Săptămâna europeană a mobilităţii este campania emblematică de sensibilizare a populaţiei în ceea ce priveşte mobilitatea urbană durabilă propusă de Comisia Europeană. Prin aceasta se urmăreşte promovarea schimbărilor comportamentale în favoarea mobilităţii active, a transportului public şi a altor soluţii de transport curate şi inteligente.
Campania se desfăşoară în perioada 16-22 septembrie, în fiecare an, culminând cu “Ziua fără autoturisme”, eveniment organizat în oraşe din toată lumea în data de 22 septembrie. Evenimentul evidenţiază numeroasele beneficii pe care cetăţenii le au de pe urma renunţării la autoturisme – inclusiv reducerea poluării aerului şi promovarea mersului pe jos şi cu bicicleta într-un mediu mai sigur.
Autorităţile locale sunt încurajate ca în această săptămână să încerce să folosească măsuri inovatoare de planificare a transportului public, să promoveze utilizarea noilor infrastructuri şi tehnologii, măsurând atât calitatea aerului, cât şi opinia publicului în ceea ce priveşte soluţiile noi propuse.
Tema din acest an a Săptămânii europene a mobilităţii este Combină şi deplasează-te. Să folosim spaţiul public împreună. Spaţiul public comun aduce multe beneficii societăţii, precum mai multă siguranţă rutieră, mai puţină poluare fonică şi atmosferică şi o mai bună calitate a vieţii.
Pentru a sprijini iniţiativa mobilităţii urbane, Comisia Europeană a elaborat Planul de Acţiune în domeniul mobilităţii, care îşi propune două obiective strategice:
- Până în anul 2050 – Eliminarea treptată din mediul urban a autoturismelor care folosesc carburanţii convenţionali;
- Până în anul 2030 – Tranziţia spre o logistică cu zero emisii în marile centre urbane.
Toate statele membre europene au datoria de a răspunde multisectorial.
O serie de măsuri pot creşte calitatea vieţii în mediul urban:
- Reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră;
- Creşterea cu 20% a eficienţei energetice;
- 20% din consumul total de energie să fie sub forma energiilor regenerabile.
În ceea ce priveşte populaţia generală, tranziţia spre mobilitatea alternativă se poate face prin:
- optarea pentru mijloacele de transport alternative (biciclete, trotinete, transportul în comun);
- reducerea dependenţei faţă de maşina personală.
Prin utilizarea formelor durabile de mobilitate activă (mersul pe jos, mersul cu bicicleta, cu trotineta, skateboard-ul) se obţin atât rezultate bune din punct de vedere al calităţii vieţii, prin scăderea poluării aerului, prin scăderea aglomeraţiei şi congestiei traficului, a poluării fonice cât şi efecte benefice asupra sănătăţii.
Activitatea fizică desfăşurată în mod regulat are capacitatea de a îmbunătăţi controlul tensiunii arteriale şi al diabetului zaharat, scade riscul de hipertensiune arterială şi diabet zaharat, dezvoltă musculatura şi întăreşte sistemul osos, ajută la scăderea în greutate, îmbunătăţeşte coordonarea, reduce stresul şi îmbunătăţeşte metabolismul, întăreşte sistemul imunitar şi asigură o stare de bine şi timp de calitate.