20 de tineri medici diabetologi, membrii ai Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) participă la cea de-a 54-a ediţie a Congresului EASD 2018 prin bursele oferite de către Societate.
Întâlnirea anuală a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), cea mai amplă întâlnire la nivel european a profesioniştilor implicaţi în problematica diabetului, se desfăşoară în perioada 1-5 octombrie, la Berlin. Bursa oferită de Societate acoperă toate cheltuielile aferente participării la congres (taxă de participare, transport, cazare etc).
Prof. Dr. Romulus Timar, Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a declarat: „Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice reprezintă universul profesional al medicilor diabetologi. Consider că suntem o specialitate importantă în peisajul medical românesc şi avem o mare responsabilitate. Pentru mandatul meu de preşedinte (2018-2021), am lansat o platformă – program sub conceptul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE DIABET, NUTRIŢIE ŞI BOLI METABOLICE – O NOUĂ PERSPECTIVĂ! Platforma program este centrată pe direcţiile strategice: Dezvoltare durabilă - Educaţie - Colaborare - Diabet 360°. O parte importantă din programul educaţional aferent platformei program se referă la implicarea Societăţii în educaţia tinerilor medici diabetologi prin finanţarea eforturilor ştiinţifice”.
Cele 20 de burse au fost oferite de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice cu sprijinul companiei Eli Lilly România.
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice sprijină nevoia de dezvoltare profesională a medicilor din specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice prin oferirea de burse adresate membrilor Societăţii, cu rolul de a facilita participarea acestora la cursuri de pregătire profesională în domeniul diabetului pentru îmbunătăţirea şi actualizarea cunoştintelor medicale. Toate acestea pentru o mai bună înţelegere şi abordare a problematicii diabetului, cu efecte în creşterea calităţii vieţii persoanelor cu diabet.
Conform IDF1, la nivel mondial:
- peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă şi echilibrată şi promovarea unui mediu sănătos de viaţă. Familia se consideră că joacă un rol cheie în prevenţie prin oferirea educaţiei, a resurselor şi mediului pentru un stil de viaţă sănătos.
- Una din două persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticată. Diagnosticul precoce şi tratamentul sunt esenţiale pentru a preveni complicaţiile diabetului şi a obţine rezultate. Toate familiile sunt potenţial afectate de diabet şi astfel conştientizarea semnelor, simptomelor şi factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea precoce a diabetului.
- Diabetul poate fi costisitor pentru individ şi pentru familie. În multe ţări, costul injectării de insulină şi monitorizarea zilnică pot consuma până la jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii, iar accesul regulat la medicamentele esenţiale pentru diabet nu este la îndemâna oricui.
- Mai puţin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educaţie pentru diabet. Sprijinul familiei în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanţial în îmbunătăţirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, este important ca educaţia şi sprijinul pentru diabet să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat şi familiilor acestora, pentru a reduce impactul emoţional al bolii, ce poate conduce la o calitate slabă a vieţii.
Despre Societetea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Unul dintre obiectivele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice îl reprezintă ameliorarea permanentă a calităţii îngrijirii medicale şi a calităţii vieţii persoanelor cu diabet zaharat şi/ sau cu alte boli de nutriţie şi metabolism. Totodată, pentru membrii săi, Societatea îşi propune să contribuie la creşterea continuă a nivelului profesional, ştiinţific şi deontologic al acestora.