Aproape 40% dintre pacienţii cu diabet îşi pun sănătatea în pericol renunţând la tratament în primul an. Ce pot face medicii diferit?

Aproape 40% dintre pacienţii cu diabet îşi pun sănătatea în pericol renunţând la tratament în primul an. Ce pot face medicii diferit?

Medicii sunt îndemnaţi să reconsidere abordările în tratarea diabetului după ce un studiu a constatat că, un număr îngrijorător de pacienţi nou diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2 renunţă la medicaţie în primul an. Cercetarea subliniază importanţa unei abordări personalizate şi colaborative între medici şi pacienţi şi propune soluţii inovatoare, precum monitoarele de glucoză şi programul de stil de viaţă GEM, cu rezultate promiţătoare în remisia diabetului.

Un nou studiu publicat de experţii UVA Health aduce în prim-plan o problemă majoră în gestionarea diabetului zaharat de tip 2: aproape 40% dintre pacienţii recent diagnosticaţi renunţă la tratament în primul an.

Cercetătorii de la UVA Health subliniază necesitatea ca medicii să ia în considerare atât opţiunile tradiţionale, cât şi cele noi de tratament pentru diabetul zaharat de tip 2, accentuând importanţa deciziilor luate în colaborare cu pacientul pentru a îmbunătăţi aderenţa la medicaţie.

Aproape 40% dintre pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tip 2 îşi compromit sănătatea renunţând la tratament în primul an, potrivit experţilor de la UVA Health, într-o lucrare recentă care evidenţiază o gamă în continuă expansiune de opţiuni terapeutice.

Cercetarea lor evidenţiază monitoarele continue de glucoză şi programul de stil de viaţă GEM ca soluţii promiţătoare pentru gestionarea glicemiei.

Lucrarea recomandă ca medicii să nu se limiteze la medicamentele tradiţionale pentru diabet, ci să ia în considerare şi alternative emergente, la care pacienţii ar putea adera mai uşor pe termen lung. 

„Prescrierea unui medicament sau oferirea unor recomandări privind stilul de viaţă pe care pacientul nu le poate sau nu doreşte să le urmeze nu va duce, cel mai probabil, la îmbunătăţirea rezultatelor tratamentului diabetului”, notează autorii. „Cel mai bun tratament este cel care este uşor de aplicat şi sustenabil pentru pacient”.

Recenta cercetare subliniază importanţa colaborării dintre medic şi pacient, nu doar transmiterea de indicaţii. Implicarea pacientului în procesul decizional şi ascultarea atentă a preferinţelor şi nevoilor sale privind stilul de viaţă sporesc şansele ca acesta să respecte planul de tratament, spun autorii. 

„Această abordare ajută, în cele din urmă, la un control mai bun al glicemiei şi la obţinerea unor beneficii pe termen lung", a declarat Daniel J. Cox, expert în diabet de la UVA şi coautor al lucrării.

Dr. Daniel J. Cox, cercetător în cadrul UVA Health, a folosit programul GEM pe care l-a dezvoltat pentru a-şii aduce diabetul zaharat de tip 2 în remisie de peste 15 ani. Programul pune accentul pe alegeri alimentare educate şi exerciţii fizice realizate la momentul oportun după consumul de alimente bogate pentru a preveni creşterea glicemiei. Dr. Cox desfăşoară un studiu clinic pentru a evalua eficienţa programului GEM.

„Implicarea personală a pacientului şi a celor apropiaţi în orice abordare adoptată este esenţială”, a indicat el. 

Programul de stil de viaţă GEM este o intervenţie comportamentală concepută pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, care se concentrează pe alegeri alimentare informate şi activitate fizică pentru a preveni creşterea glicemiei după mese.

„Nimic nu funcţionează dacă nu este urmat cu consecvenţă, în timp ce majoritatea abordărilor pot avea beneficii dacă sunt urmate consecvent pe tot parcursul vieţii cu diabet”, spune cercetătorul.

Opţiuni pentru controlul diabetului

Pe lângă medicamentele tradiţionale pentru gestionarea diabetului, precum metformin, dr. Cox şi colaboratorii săi sugerează că medicii ar trebui să ofere pacienţilor eligibili monitoare continue de glucoză (CGM) – senzori ataşaţi pe piele care afişează variaţiile glicemiei pe un smartphone. Autorii menţionează că producătorii au început să ofere versiuni mai accesibile, disponibile fără prescripţie medicală, pentru pacienţii care se confruntă cu bariere de tip asigurare medicală.

Medicamentele cunoscute ca „agonişti ai receptorilor GLP-1”, precum Ozempic, au câştigat popularitate în rândul pacienţilor cu diabet în ultimii ani, cel mai probabil datorită efectului de pierdere în greutate. Scăderea în greutate contribuie frecvent la un control mai eficient al glicemiei.

Însă medicamentele şi pierderea în greutate nu sunt singurele căi către un control mai bun al glicemiei, subliniază cercetătorii. 

Cox a dezvoltat o intervenţie de stil de viaţă „mai puţin solicitantă”, numită GEM (Glucose Everyday Matters/Controlul zilnic al glicemiei contează), care are ca scop prevenirea creşterii glicemiei prin alegeri alimentare informate şi exerciţii fizice efectuate la momentul oportun. 

Într-un studiu, două treimi dintre participanţi şi-au adus diabetul în remisie folosind această metodă. Cox însuşi a utilizat programul GEM pentru a-şi menţine remisia de 15 ani.

Studiul include o listă detaliată de alimente pe care participanţii la programul GEM le pot reduce sau înlocui – precum băuturile cu zahăr şi fructele uscate – pentru a controla mai bine glicemia. 

Însă GEM nu se limitează la renunţarea la dulciuri sau alimente bogate în carbohidraţi. Programul pune accent pe înţelegerea efectelor diferitelor alimente asupra nivelului individual de glucoză din sânge, luarea de decizii alimentare inteligente şi includerea activităţii fizice suplimentare pentru a reduce glicemia – „să stăm mai puţin, să facem mai mulţi paşi”, spune Cox.

„GEM nu doar că ajută la controlul diabetului, dar este un stil de viaţă care promovează sănătatea generală şi vitalitatea, reducând în acelaşi timp riscul altor boli cronice”, a mai precizat el.

Programul are la bază ideea că gestionarea zilnică şi consecventă a glicemiei este esenţială pentru a controla şi chiar inversa evoluţia diabetului zaharat de tip 2.

viewscnt