Cercetătorii din Hong Kong lansează un vaccin nazal inovator împotriva gripei aviare. Platforma, testată în pandemie pentru Covid-19 este acum extinsă pentru combaterea virusului H5N1, considerat un risc major pentru sănătatea globală. Administrarea intranazală a vaccinului ar putea revoluţiona prevenţia pandemiilor, prin inducerea rapidă a imunităţii în cavitatea nazală, oferind protecţie la poarta de intrare a virusului şi eficienţă din prima doză.
Cu protecţie într-o singură doză şi stimulare directă a imunităţii respiratorii, vaccinurile nazale ar putea fi cheia în combaterea viitoarelor pandemii.
Laboratorul de Stat pentru Boli Infecţioase Emergente din cadrul Universităţii din Hong Kong (HKU) şi Centrul InnoHK pentru Virologie, Vaccinologie şi Terapii (CVVT) au anunţat joi că creat o platformă inovatoare de vaccinare bazată pe vector viral gripal, administrată sub formă de spray nazal, şi au dezvoltat un vaccin intranazal împotriva virusului gripei aviare H5N1.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
În perioada de început a pandemiei de Covid-19, această platformă a permis dezvoltarea rapidă a unui vaccin intranazal în colaborare cu compania Wantai BioPharm din China continentală. După finalizarea fazelor 1–3 ale studiilor clinice, vaccinul a fost aprobat în 2022 ca fiind primul vaccin intranazal din lume împotriva Covid-19.
Deşi SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, a evoluat treptat într-un virus respirator sezonier, apariţia unor pandemii viitoare este inevitabilă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi numeroase ţări şi-au început deja pregătirile pentru posibile pandemii viitoare provocate de „Boala X”.
Virusul gripei aviare H5N1, identificat pentru prima dată la oameni în Hong Kong în 1997, s-a răspândit la nivel global, generând multiple variante şi provocând infecţii între specii. În prezent, este considerat unul dintre principalii candidaţi pentru declanşarea unei pandemii umane. Din 2024, focare incontrolabile în fermele de vaci din Statele Unite au dus la zeci de infecţii umane, virusul circulând între vite şi alte animale.
Supravegherea genetică a detectat mutaţii care cresc afinitatea virusului H5N1 pentru celulele respiratorii superioare umane, ceea ce ridică semne de îngrijorare privind adaptarea virală sau recombinarea cu virusuri gripale sezoniere, scenarii care ar putea creşte considerabil riscul unei pandemii. Pregătirea în faţa unei eventuale pandemii H5N1 este urgentă; Statele Unite au alocat 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager (ARNm).
Lecţiile pandemiei de Covid-19 au demonstrat că vaccinurile sigure, eficiente şi rapid implementabile sunt cea mai importantă strategie de răspuns pandemic. Vaccinurile actuale, inclusiv cele ARNm, protejează eficient împotriva formelor grave de boală şi reduc mortalitatea, dar nu reuşesc să prevină transmiterea virusului. Această limitare se datorează administrării intramusculare, care generează anticorpi sistemici puternici, dar nu suficientă imunitate în căile respiratorii superioare.
Majoritatea vaccinurilor necesită, de asemenea, mai multe doze pentru a fi eficiente. Un vaccin intranazal care oferă protecţie dintr-o singură doză ar putea juca un rol esenţial în controlul focarelor, inducând rapid imunitate în zona principală de intrare a virusului.
Pentru a răspunde ameninţării crescânde reprezentate de H5N1, echipa HKU şi CVVT a utilizat platforma bazată pe vector viral gripal pentru a dezvolta un vaccin intranazal împotriva gripei aviare H5N1. Studiile pe animale confirmă profilul de siguranţă ridicat şi capacitatea vaccinului de a induce un răspuns imun complet, incluzând anticorpi neutralizanţi, răspunsuri ale celulelor T şi imunitate mucozală în căile respiratorii superioare.
Un aspect esenţial este faptul că o singură doză oferă protecţie solidă împotriva infecţiei şi menţine memoria imunologică. Testele clinice ulterioare ar putea transforma acest vaccin într-o rezervă critică pentru viitoarele focare H5N1, reducând semnificativ timpul necesar pentru implementare. Mecanismul de administrare nazală promite, de asemenea, limitarea transmiterii virale în fazele incipiente ale unui focar, potrivit autorilor.