Stetoscopul a fost inventat la mijlocul secolului al XIX-lea de către medicul francez René Laënnec. Deşi au trecut peste 200 de ani de la apariţia acestuia, instrumentul nu a suferit prea mari schimbări. Acum însă tot francezii sunt cei care au găsit o metodă să-l modernizeze. Un mic ecograf portabil de ultimă generaţie, de forma unei tablete, este stetoscopul viitorului, care deja atârnă de gâtul multor medici din Franţa. Şi chiar dacă nu este deloc ieftin, un astfel de instrument medical trece de 15.000 de euro, ecograful de buzunar U-lite există şi România. O singură clinică privată are 3 astfel de instrumente pe care le utilizează medicii în practica de zi cu zi. Dr.Gabriel Ghiţescu, directorul general al clinicii Osteodensys vorbeşte despre stetoscopul viitorului şi utilizările sale.
Cum de ce aţi optat să dotaţi clinica cu ecografele de buzunar U-Lite?
Francezii l-au numit stetoscopul modern al viitorului şi îl folosesc pe scară largă. O vizită la patul pacientului se face în mod obişnuit folosind şi ecograful, astfel că nu mai este necesară mutarea pacientului la ecograf. Noi l-am adus în urmă cu o jumătate de an pentru mobilitate. Avem 3 ecografe, o trusă completă cu 7 sonde şi alte câteva sonde pentru fiecare.
Un astfel de ecograf cu două sonde costă în jur de 20.000 euro. Există şi variante de sonde mai puţin performante, la un preţ mai redus, dar şisonde de maximă calitate de 256 de elemenţi care sunt de top sau sonda convexă cu single cristal, care este ultima tehnologie.
Cea mai ieftină variantă cu o sondă costă în jur de 15.000 de euro. Aceste ecografe sunt performante şi răspund tuturor cerinţelor pe care le avem noi aici. Avem şi consultaţii de endocrinologie care derivă din determinările de osteoporoză şi din dorinţa de-a oferi pacientului servicii complete, pentru că o investigaţie de endocinologie poate să presupună şi o ecografie de tiroidă, ne-am dorit să avem şi un ecograf. Acestea nu sunt tablete, sunt doar de mărimea unei tablete şi arată ca nişte tablete.
În aparatele U-Lite este de fapt generatorul ecografului şi un soft de sine stătător. Ele au fost create de Bruno Richard, inventatorul probei conexe în anul 1980 şi sunt similare ca performanţă şi aplicaţii cu ecografele obişnuite. Cel mai bun ecograf de buzunar este capabil să facă ecografii în toate specialităţile datorită varietăţii de probe pe care le dispune, probe interschimbabile, acesta fiind de fapt patentul producătorului, permiţând utilizarea în situaţii de urgenţă.
Care sunt avantajele unui ecograf de buzunar?
El se deschide în 10 secunde, iar schimbarea probei se face în 3 secunde, faţă de ecograful clasic care se deschide în două minute. El a fost creat în ideea de-a încăpea în buzunar, de a-l purta medicul pur şi simplu ca un stetosop. Bateria ţine 3 ore de lucru continuu, dar pemite încărcarea în timpul utilizării, lucru pe care nu-l face orice dispozitiv.
Poate face acelaşi lucruri pe care le face şi ecograful clasic, numai că e foarte mic şi are nişte aplicaţii care permit măsurători extrem de rapide. El a fost gândit pentru situaţii de urgenţă. E pretabil în serviciile SMURD, pe ambulanţe, în serviciile de urgenţă din spitale. În serviciile de urgenţă de exemplu poate fi folosit de spital şi de ambulanţă. Ambulanţa merge la un rănit să zicem, îî face investigaţii de mare importanţă, urgente, transmite imaginile în cloud şi imaginile sunt accesate de specialişti, iar aceştia pot să aştepte echipajul ambulanţei cu o sală de operaţie deja pregătită. Astfel, se câştigă timpi, în condiţiile în care în anumite situaţii orice minut contează. Apoi în pediatrie, pentru că diminuează mult stresul copilului.
Ce nu poate să facă stetoscopul viitorului?
Singura diferenţă, comparându-l cu un ecograf staţionar de mare performanţă, este posibilitatea de-a calcula nişte parametri de mare fineţe, dar în practica unui ecografist lucrurile acestea sunt în proporţie de 5-10%. El este capabl să facă doppler, color doppler, power doppler, pulse wave, măsurători care sunt performante. Imaginea se stochează în device şi are o capacitate de stocare pentru 40.000 de pacienţi, capacitate proprie, are conectivitate USB, wiFi, HDMI, deci datele se pot transmite pe alte device-uri şi, în plus, vine de la producător cu un cloud de 600 de Giga, pentru conectarea ecografului la distanţă.
Cum vedeţi utilizarea acestui stetoscop în România?
Sunt mai multe orizonturi de utilizare, primul în serviciile de urgenţă categoric, al doilea tip de utilizare de către medicul de familie, acesta de multe ori merge la consultaţii la domiciliu. E foarte uşor să-l ai într-o geantă, în buzunar şi să te deplasezi cu el. Are 600 de grame, cu trusă cu tot, depinde câte sonde se achiziţionează, dar o sondă are în jur de 60-90 grame.
Pediatria un beneficiar şi cluburile sportive. De multe ori în timpul competiţiilor sportive sunt accidentări. La unele sporturi accidentările se tratează cu sprayuri care anulează durerea, dar nu rezolvă problema. Dacă sportivul continuă să joace nu face decât să agraveze problema. În momentul unei accidentări, sportivul cu U-Lite poate fi investigat rapid, medicul poate să vadă dacă are o ruptură musculară, dacă are o întindere, dacă e ceva mai grav şi se poate evalua problema în cazul în care trebuie să stea suspendat.
Eu am terminat Facultatea de Medicină în Timişoara, am fost acolo la serviciul de Ambulanţă şi una dintre problemele serviciului de Ambulanţă este de-a avea medici specialişti în ecografie, capabili să facă acest tip de examen. Pe de altă parte, e interesant de realizat în tot sistemul astfel de dotări, spitalul să fie de asemenea pregătit să seteze accesul la cloud şi serviciul să se deruleze după un anumit protocol, aşa cum se procedează în străinătate.
Cu acest ecograf se poate vedea o hemoragie cerebrală sau internă şi acestea reprezintă nişte urgenţe, priorităţi, ele pot determina tipul de spital unde trebuie mers şi astfel trebuie evitată situaţia de-a merge cu ambulanţa la diferite spitale, cum s-a întâmplat în România şi pacientul să nu fie primit.