Medic nutriţionist: O dietă de proastă calitate a mamei este asociată cu depresia post-partum

Medic nutriţionist: O dietă de proastă calitate a mamei este asociată cu depresia post-partum

O dietă de proastă calitate în sarcină este asociată cu anemia, cu oboseala şi poate duce la forme deosebit de periculoase de depresie post-partum, a afirmat marţi medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice Ruxandra Pleşea, citată de Agerpres.

"După ce toate resursele au mers către bebe, mama poate să rămână cu deficit de micronutrienţi şi atunci, dacă îţi aşterni bine încă de timpuriu, din pre-sarcină, sarcină şi alăptare pe mai târziu, cu un ecou de câţiva ani, poţi să te simţi bine în continuare", a declarat medicul, în cadrul evenimentului "O mamă sănătoasă, un bebe sănătos", desfăşurat în "Săptămâna internaţională a alăptării".

Medicul a menţionat că o dietă de proastă calitate este asociată cu depresia post-partum, cu anemia, cu oboseala, depresia post-partum putând merge până la forme deosebit de periculoase.

"Dieta potrivită dar şi suplimentarea s-a dovedit prin studii că are un impact deosebit de benefic pentru a preîntâmpina sau ameliora gravitatea acestui lucru", a spus Ruxandra Pleşea.

Dietă echilibrată

Potrivit medicului, mamele au nevoie de o suplimentare calorică atunci când alăptează, "dar numai 500 de kilocalorii în plus faţă de linia de bază a unei diete echilibrate din pre-sarcină, practic un sandviş în plus".

"Dieta trebuie să fie foarte echilibrată, atât din punct de vedere al macronutrienţilor - proteine, glucide, lipide, dar şi din punct de vedere al micronutrienţilor - vitamine, minerale şi alţi fitonutrienţi, pentru că toate împreună o fac pe mamă să se simtă mai bine, să poată să facă faţă efortului de a produce lapte şi al stresului care apare în acele zile imediat post-partum", a spus medicul.

Nutrienţi cheie

Pentru mame există nutrienţi cheie care, dacă există în dietă, prin alăptare ajung şi la nivel de bebeluş.

Aceşti nutrienţi sunt acizii graşi, de tip Omega 3, care se găsesc în peştele gras, oceanic, crescut în libertate, oul ecologic, dar şi suplimente de calitate precum luteina şi zeaxantina.

Aceşti fitonutrienţi sunt foarte importanţi în dezvoltarea cerebrală şi vizuală a bebeluşului.

"Dacă mama are un nivel bun de vitamina D, acesta va ajunge şi la făt. Prin dieta mamei se poate influenţa practic dezvoltarea bebeluşului, toate resursele mamei ducând spre fabricarea unui lapte de calitate", a arătat specialistul.

Medicul a precizat că dieta mamei trebuie să cuprindă cele trei mese principale ale zilei, cu una - două gustări între mese, din care să fie cât mai mult excluse dulciurile.

"Capcana este mare atunci când treci la dulciuri. Sunt şi alimente nocive, care afectează şi impactează negativ nutriţional, este vorba de mâncarea prăjită, pane, procesată. (...) O dietă trebuie să fie echilibrată, fără exces de dulce, nu hiperproteică", a subliniat Ruxandra Pleşea.

Medicul a subliniat importanţa calitaăţii alimentelor - mâncarea calorică nueste suficientă dacă informaţia nutriţională din acele alimente nu este la standarde înalte.

Pe lângă dieta pe care o are o mamă, trebuie să existe şi "o suplimentare, cu o formulă basic de multivitamine şi multiminerale", potrivit medicului.

"Acest lucru poate conferi o pavăză împotriva unor probleme care apar şi care sunt asociate cu această etapă delicată", a mai spus medicul nutriţionist.

viewscnt