Medic pediatru: Bolile sistemului imunitar la copii le reduc calitatea şi durata vieţii dacă nu sunt tratate la timp

Medic pediatru: Bolile sistemului imunitar la copii le reduc calitatea şi durata vieţii dacă nu sunt tratate la timp

Bolile sistemului imunitar sunt mai rare în cazul copiilor comparativ cu alte afecţiuni, dar pot reduce drastic calitatea şi durata vieţii acestora dacă nu sunt diagnosticate şi tratate la timp, consideră medicul pediatru Alexis Cochino.

"Deşi bolile sistemului imunitar sunt mai rare în cazul copiilor, comparativ cu alte boli, faptul că acestea nu sunt diagnosticate şi tratate la timp reduce drastic calitatea şi durata vieţii. Diagnosticul este întârziat deoarece mulţi pediatri sau alţi medici specialişti nu recunosc simptomele specifice acestor boli”, a afirmat Cochino, la Conferinţa Imunopedia, privind bolile autoimune şi imunodeficienţe la copii.

Potrivit specialistului, în multe cazuri se ajunge chiar până la decesul copilului înainte ca el să primească diagnosticul, lucru care poate fi prevenit printr-o mai bună informare a medicilor de familie şi a părinţilor.

“Un diagnostic corect şi primit la timp, împreună cu tratamentul adecvat, înseamnă o viaţă mai lungă şi mai bună pentru aceşti copii", a declarat Alexis Cochino, citat de Agerpres.

Medicul, care este specialist în alergologie şi imunologie, a avertizat că numărul cazurilor de pacienţi cu astfel de boli nu este cunoscut cu exactitate în România.

Doar în Bucureşti, la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului "Alessandrescu-Rusescu" au fost diagnosticaţi şi trataţi, în ultimii cinci ani, peste 300 de copii cu artrită juvenilă (din numărul estimat de peste 500 de cazuri la nivel naţional), peste 25 de copii cu imunodeficienţe, 20 cu lupus şi 20 cu dermatomiozită.

Totodată, în ultimii trei ani, centrul a diagnosticat şi tratat aproximativ zece copii cu uveită.

Centrele regionale dedicate imunologiei pediatrice sunt la Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş şi Constanţa.

"Principala problemă cu care ne confruntăm este lipsa medicilor pediatri specializaţi în imunologie sau reumatologie. Copiii cu aceste afecţiuni au nevoie de o îngrijire complexă, este nevoie de minimum cinci specialişti în fiecare centru", a precizat Cochino.

O altă problemă este lipsa fondurilor alocate pacienţilor.

"Chiar în acest moment, ne lovim de faptul că CNAS şi CASMB nu au alocat suficienţi bani pentru ultimul trimestru din 2018 pentru tratamentul cu imunoglobuline al copiilor cu imunodeficienţe, situaţia fiind, în mod real, periculoasă pentru copiii afectaţi", a avertizat Cochino.

El consideră că reumatologia şi imunologia pediatrică sunt specialităţi slab dezvoltate în România, iar universităţile nu pregătesc cadre medicale în aceste domenii, precizând că lipsa medicilor specializaţi determină diagnostic greşit.

"În Anglia, unde am lucrat, erau într-un singur centru mai mulţi doctori decât sunt la noi în toată ţara. (...) Asta înseamnă diagnostic întârziat la copii, ceea ce unora le pune viaţa în pericol, iar altora le oferă prelungirea chinurilor", a menţionat Alexis Cochino.

Specialiştii susţin că cele mai frecvente boli ale sistemului imunitar la copii sunt artrita juvenilă, cu o prevalenţă de aproximativ 1%, şi imunodeficienţele primare, care apar la unul din 3.000 de copii.

Artrita este definită drept asocierea tumefacţiei articulare cu durere şi limitarea mişcărilor.

În cazul artritei juvenile şi a altor boli conexe, ochii pot fi afectaţi chiar şi atunci când nu există semne ale unei boli articulare active. Complicaţiile oculare pot lua mai multe forme.

viewscnt