Cancerul de piele, din perspectiva pacientului. Cezar Irimia (FABC): "Chiar dacă se spune că e un cancer blând, tot cancer este"

Cancerul de piele, din perspectiva pacientului. Cezar Irimia (FABC): "Chiar dacă se spune că e un cancer blând, tot cancer este"

România nu dispune încă de un program naţional de screening pentru cancer, iar multe cancere,cu şanse ridicate de succes al tratamentului în cazul unui diagnostic precoce, sunt descoperite în faze avansate, cu risc ridicat. Reprezentanţii pacienţilor şi medicii subliniază importanţa informării pacienţilor asupra riscurilor şi a prezentării la medic în cazul oricărei suspiciuni, mai ales în cazul cancerelor de piele, cu o incidenţă ridicată în România. 

"Ştim cât de important este accesul pacienţilor la tratamentele moderne, eficiente şi mai puţin toxice aduse la lumină de biotehnologie şi imunologie în ultimii ani. Speranţa noastră a crescut atât privind supravieţuirea, cât şi privind calitatea vieţii noastre", a declarat Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi fost pacient cu cancer cutanat, în cadrul emisiunii 360medical, difuzată la B1 TV.

În privinţa pericolelor cancerelor de piele, FABC a derulat în ultimii ani campanii de conştientizare în rândul populaţiei privind pericolul expunerii prelungite la soare.

"Orice persoană care descoperă o leziune la nivel cutanat, chiar dacă nu-l doare şi nu-l deranjează, trebuie să se prezinte la medic. Acum pot fi făcute şi fotografii, fiecare are un telefon mebil şi poate trimite o fotografie medicului dermatolog. Tehnologia a uşurat viaţa pacientului", a afirmat Cezar Irimia.

În acest caz, dagnosticul rapid înseamnă o mare diferenţă atât în privinţa eficacităţii tratamentului, cât şi a calităţii vieţii pe mai departe.

"Este foarte important momentul depistării, aşa cum s-a întâmplat şi la mine, eu având acces la informaţii pentru că mă ocupam de pacienţii cu cancer din România. M-am prezentat din timp la medic, astfel că intervenţia chirurgicală a fost curabilă. Nu a mai fost nevoie de alte tratamente", a explicat Cezar Irimia.

"Uitaţi un exemplu: de 11 ani supravieţuiesc, iar calitatea vieţii mele este una normală", a adăugat preşedintele FABC.

Totuşi, reprezentantul pacienţilor cu cancer deplânge lipsa unui program naţional de screening în România şi a unei legislaţii corespunzătoare, pentru stimularea prevenţiei şi a diagnosticului precoce.

"Chiar dacă se spune că este un cancer blând, tot cancer rămâne. Prezentarea la medic în timp util poate salva vieţi. Trebuie să înţeleagă orice cetăţean că această boală a secolului nu doare, este asimptomatică. Atunci când doare, este prea târziu, aşa că orice leziune la nivel cutanat trebuie prezentată medicului", a subliniat Cezar Irimia.

În plus, la anumite categorii profesionale există un risc ridicat de a dezvolta cancerele de piele, iar legislaţia ar trebui să stimuleze screening-ul.

"Nu avem o legislaţie corespunzătoare corespunzătoare acestei forme de cancer, care poate fi încadrată şi la cancer de muncă. Cu siguranţă, cei care muncesc expuşi la soare, în construcţii sau în agricultură, şi fac această formă de cancer ar trebui încadraţi la boli profesionale", a menţionat Irimia.

Chiar dacă progresul medicinei creşte speranţa ca, în viitor, cancerul să devină o simplă boală cronică, prevenţia rămâne esenţială pentru a preveni dezvoltarea bolii, pentru diagnosticul precoce şi pentru a creşte calitatea vieţii.

"În zilele noastre, supravieţuirea asigurată pentru neoplazii a ajuns, de cele mai multe ori, similară cu cea în cazul bolilor cronice. Supravieţuirea a crescut cu zeci de ani, asigurând pacienţilor o calitate a vieţii aproape normală", a declarat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul emisiunii.

"Cu toate acestea, este important să nu lăsăm armele jos, pentru că, chiar dacă metodele de diagnostic şi tratament au ajuns la un nivel care asigură această supravieţuire, prevenţia rămâne importantă", a completat medicul.

Puteţi urmăi integral înregistrarea emisiunii în link-ul de mai jos:

viewscnt