Decembrie este luna tentaţiilor culinare. Deşi este recomandată moderaţia, în această perioadă se mănâncă şi se bea în exces, lucru care duce la apariţia diverselor probleme şi creşterea în greutate.
Doamna dr. Marinela Chioveanu, medic specialist boli nutriţie şi metabolism la Sanador, oferă cititorilor 360medical.ro câteva sfaturi despre alimentaţia de Sărbători şi ne spune ce neplăceri apar în urma excesului alimentar.
Probleme care apar după mâncatul excesiv
Trebuie avut grijă în perioada aceasta cu alimentaţia, mai ales persoanele care au ţinut post sau au urmat un regim alimentar strict.
Ele trebuie să fie foarte atente la cantitatea de mâncare consumată, pentru că pot apărea probleme precum: indigestie, balonare, arsuri gastrice, atac de gută, pancreatită etc.
Cum pot fi evitate neplăcerile cauzate de excesul alimentar
Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le avem în vedere în perioada în care se fac excese alimentare şi de băuturi alcoolice, şi anume:
- Să se bea cel puţin 2 litri de apă pe zi, adică să nu se înlocuiască apa plată cu alte băuturi carbogazoase sau alcoolice, aşa cum se face de obicei.
- Să se consume mese regulat, 3 mese principale şi 2 gustări. Totodată, nu trebuie să se exagereze cu cantitatea de mâncare consumată. Recomandat să se mănânce din toate câte puţin.
- Să se facă sport în fiecare zi. Se recomandă orice tip de mişcare (mers pe jos, mers cu bicicletă, urcat/coborât scări etc).
De asemenea, este recomandat să se facă o împărţire a caloriilor pe fiecare masă principală, cea din urmă (cina) să conţină cele mai puţine calorii.
Deşi mâncarea specifică Sărbătorilor este bogată în grăsimi şi carbohidraţi, ele nu trebuie consumate în exces iar ultima masă să fie cu 3 ore înainte de culcare.
Sfaturi pentru persoanele care au ţinut regim alimentar sau post
Persoanele care au ţinut postul Crăciunului sau au urmat în ultima perioadă un regim alimentar trebuie să fie foarte atenţi cu mâncarea specifică Sărbătorilor de iarnă pentru a evita neplăcerile care pot să apară.
Ele trebuie să înceapă masa cu alimente uşoare; să fie combinate legume cu carne slabă (peşte, pui, curcan), să nu se exagereze cu dulciurile şi nici cu băuturile alcoolice.
Totodată, oamenii care suferă de diabet zahat trebuie să evite dulciurile, optând în schimb pentru cele făcute în casă cu făină integrală şi fără zahăr. În aceeaşi situaţie se află şi persoanele care au hipertensiune arterială şi afecţiuni renale, care trebuie
să fie foarte atenţi la cantitatea de sare prezentă în mâncare. Iar în ceea ce priveşte consumul de carne, se recomandă evitarea cărnii roşii şi celei de porc. Dar, dacă se vor mânca, ele trebuie să fie preparate pe grătar sau la cuptor, evitându-se prăjirea ei.
Recomandările specialistului
În această perioadă trebuie să se mănânce fructe şi legume pentru a asigura organismului cantitatea necesară de vitamine, minerale, fibre şi alte substanţe nutritive.
Mai mult, este recomandat să se bea băuturi alcoolice cu moderaţie. Combinarea alcoolului cu aportul de calorii are ca rezultat creşterea în greutate şi riscul de pancreatită. Prin urmare, cuvântul-cheie din acestă perioadă este MODERAŢIE.
Informaţii oferite de dr. Marinela Chioveanu, medic specialist boli nutriţie şi metabolism.