Fumul rezultat în urma sudurii creşte riscul de cancer pulmonar, arată un studiu realizat în SUA

Fumul rezultat în urma sudurii creşte riscul de cancer pulmonar, arată un studiu realizat în SUA

Muncitorii expuşi la fum generat de sudură sunt mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care nu sunt expuşi, iar un nou studiu a sugerat că acest lucru este valabil indiferent de alţi factori de risc ca fumatul şi expunerea la azbest.

”Fumurile cauzate de sudură au fost clasificate anterior ca posibili carcinogeni pentru oameni. Chiar dacă s-a observat că sudorii experimentează rate mai ridicate de cancer pulmonar, există mulţi alţi factori – inclusiv fumatul, expunerea la azbest şi ale substanţe carcinogene – ce probabil contribuie la acel risc crescut”, a spus dr. Denitza Blagev, cercetător la Universitatea din Utah şi Intermountain Medical Center din Murray, Utah, citat de Reuters.

Pentru analiza din prezent, cercetătorii au examinat datele cuprinse în 45 de studii publicate anterior cu un total de aproape 17 milioane de participanţi. Per total, oamenii care au lucrat ca sudori sau au fost expuşi la fum de sudură au fost cu 43% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar. Când cercetătorii au analizat studiile ce au luat în considerare atât fumatul, cât şi expunerea la azbest, fumul de sudură tot a fost asociat cu un risc cu 17% mai mare de cancer pulmonar.

”Acum este clar că riscul crescut de cancer pulmonar la sudori nu este explicat complet de aceşti alţi factori. Iar cu această recenzie, fumurile de sudură pot fi clasificate drept carcinogene pentru oameni”, a mai precizat Blagev.
În toată lumea, un număr estimat de 110 milioane de muncitori sunt expuşi la fumuri de sudură fie ca sudori, fie aflându-se în preajmă, conform dr. Neela Guha de la Agenţia Protecţiei Mediului din California.

Fumurile de sudură sunt generate atunci când metalele sunt încălzite peste punctul lor de sudură şi apoi se vaporizează şi se condensează în particule solide foarte fine în aer. Chimicalele exacte din aceşti vapori pot depinde de tipul de metale implicate, procesul de sudură şi cadrul ocupaţional în care este efectuată munca.

De exemplu, este ştiut că nichelul şi cromul cauzează cancer pulmonar şi sunt prezente în mod normal în fum când muncitorii sudează oţel inoxidabil, a precizat echipa de studiu. Aceste metale sunt în concentraţie mult mai scăzută decât alte tipuri de oţel, ce tind să producă fumuri cu mai multe particule în suspensie – particule mici solide şi lichide de praf, mizerie şi chimicale ce pot dăuna plămânilor.

viewscnt