Structura genetică şi moleculară a tumorilor de sân individuale indică modul în care boala unei femei ar putea progresa, invlusiv probabilitatea recidivei după tratament şi intervalul de timp, conform unui studiu publicat de ”Nature today”.
În primul studiu de acest tip, oamenii de ştiinţă de la Cancer Research UK Cambridge Institute at the University of Cambridge, în colaborare cu prof. Christina Curtis de la Universitatea Stanford, au examinat şabloanele modificărilor genetice în tumorilore a aproape 2000 de femei cu cancer la sân şi le-au urmărit progresul pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv dacă a revenit cancerul.
Cercetătorii au folosit aceste informaţii pentru a crea un instrument statistic ce ar putea prezice mai bine dacă şi când ar putea reveni cancerul la sân al unei femei.
În timp ce analizele genetice folosite în acest studiu sunt prea detaliate pentru uzul de zi cu zi, echipa lucrează acum la un test de rutină ce ar putea într-o bună zi să ajute doctorii să le ofere femeilor predicţii mai precise în legătură cu revenirea cancerului. Chiar dacă nu este încă disponibil pentru pacienţi, acest lucru înseamnă că în viitor tratamentele femeilor ar putea fi adaptate, astfel încât s-ar îmbunătăţi şansele de supravieţuire.
Prof. Carlos Caldas, cercetătorul principal de la Cercetarea Cancerului Marea Britanie, Institutul Cambridge, a declarat pentru sciencedaily.com: ”Tratamentele pentru cancerul la sân s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, dar din păcate, în cazul unor femei cancerul revine şi se răspândeşte, devenind incurabil. Pentru unele – se poate întâmpla câţiva ani mai târziu – dar este imposibil să prezicem perfect cine are riscul de recurenţă şi cine a scăpat complet. În acest studiu, am aprofundat mai adânc subtipurile moleculare ale cancerului la sân pentru a putea identifica mai precis riscul recidivei şi a descoperi noi metode de a îl trata”.
Rezultatele anterioare ale acestui grup de cercetare deja au arătat că cancerul de sân nu este o singură boală, ci ar putea fi clasificat în unul din 11 subgrupe moleculare diferite.
Ultimele descoperiri subliniază felul în care aceste subtipuri moleculare au ”traiectorii” clinice distincte, ce nu pot fi prezise analizând doar la caracteristici folosite în mod obişnuit (cum ar fi mărimea, stadiul, receptorul de estrogen – ER sau statutul Her2).
Aceste traiectorii clinice variază considerabil, chiar şi între tumori ce par similare. De exemplu, echipa a observat că printre femeile cu o formă a bolii numită cancer la sân triplu negativ, a existat un subgrup distinct a cărui perspectivă de supravieţuireeste slabă iniţial, dar pentru care este improbabilă revenirea bolii dacă pacientele au supravieţuit cinci ani.
De asemenea au identificat subgrupuri de femei cu tumori ER+, având un risc mai mare de revenire a cancerului până la 20 de ani după ce au fost diagnosticate prima dată. În jur de 12.300 de femei din Marea Britanie ar putea aparţine uneia dintre aceste subgrupuri de recidivă târzie şi, prin urmare, ar putea beneficia de tratamente mai lungi, cum ar fi tamoxifen sau verificări mai frecvente.
Modelul a arătat, de asemenea, modul în care subgrupele moleculare s-ar putea comporta foarte diferit în cazul în care cancerul revine. Acestea se răspândesc în mod obişnuit în diferite părţi ale corpului, iar unele sunt mai agresive decât altele, influenţând durata de timp în care femeile supravieţuiesc după o recidivă a bolii.
”Suntem pe cale de a fi în măsură să oferim acest tip de testare moleculară detaliată pentru toate femeile avem însă nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege modul în care putem adapta tratamente la nevoile pacientiilor. Aceasta este un progres incredibil de incurajatoar. Una din şapte femei va avea cancer de sân în timpul vieţii în Marea Britanie şi sperăm că cercetările de acest fel vor însemna că, dacă se vor confrunta cu boala mai multe dintre fiicele şi nepoatele noastre vor supravieţui ”, a afirmat la rândul său profesorul Karen Vousden, cercetător principal la Cancer Research.
În plus pentru dezvoltarea unui test accesibil pentru utilizarea în spitale, echipa investighează deja opţiunile personalizate de tratament pentru diferite subtipuri de cancer mamar. Următorul pas va fi recrutarea pacienţilor pentru diferite studii clinice în funcţie de compoziţia molecular a tumorii.