Substanţele chimice din produsele de protecţie solară ajung în mare proporţie în sânge, arată un studiu realizat în SUA

Substanţele chimice din produsele de protecţie solară ajung în mare proporţie în sânge, arată un studiu realizat în SUA

Ingredientele active ale produselor de protecţie solară utilizate în mod obişnuit ajung la nivelul sângelui într-n gradmult mai ridicat decât cel recomandat de actuala reglemenatre a autorităţilor americane şi sunt necesare studii suplimentare de siguranţă privind efctul acestor substaţe asupra organismului arată concluziile unui mic studiu realizat de cercetătorii Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Produsele care se comercializează pentru prevenirea arsurilor solare sunt slab reglementate şi sunt utilizate pe scară largă pentru a bloca radiaţiile solare care pot cauza cancer de piele, cea mai comună afecţiune malignă din Statele Unite.

Studiul efectuat la 23 de voluntari a testat patru produse de protecţie solară, spray-uri, loţiuni şi creme, aplicat pe 75% din organism de patru ori pe zi timp de patru zile. Acestora le-au fost recoltate, timp de şapte zile, probe de sânge pentru a determina nivelurile maxime ale anumitor substanţe chimice absorbite în fluxul sanguin .

Studiul a constatat că nivelurile plasmatice maxime ale substanţelor chimice testate - avobenzonă, oxibenzonă, octocrilenă - depăşesc cu mult nivelul de 0,5 nanograme pe mililitru (ng / ml), dela care recomandările FDA solicită teste de siguranţă suplimentare.

De exemplu, s-a constatat că concentraţia maximă a avobenzonei este de 4 ng / ml şi de 3,4 ng / ml pentru două spray-uri diferite, 4,3 ng / ml pentru o loţiune şi 1,8 ng / ml pentru cremă.

Cercetătorii nu au denumit produsele utilizate în studiu.

Efectele concentraţiilor plasmatice care depăşesc limita FDA nu sunt cunoscute şi trebuie studiate în continuare, au scris cercetătorii în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA), informează Reuters.

Rezultatele nu sugerează însă că oamenii ar trebui să înceteze utilizarea produselor de protecţie solară pentru a se proteja împotriva razelor soarelui razele ultraviolete (UV), au mai adugat cercetătorii.

”Demonstrarea absorbţiei sistemice cu mult peste ghidul FDA nu înseamnă că aceste ingrediente sunt nesigure”, au declarat Dr. Robert Califf şi Dr. Kanade Shinkai într-un editorial care a însoţit studiul în JAMA.

Constatările studiului ridică multe întrebări importante cu privire la produsele de protecţie solară şi la procesul prin care industria de producătoare, clinicieni, organizaţii de specialitate, precum şi agenţiile de reglementare trebuie să evalueze beneficiile şi riscurile acestor medicamente topice, au mai adăugat autorii studiului.

David Andrews, cercetător ştiinţific la ONG-ul ”Environmental Working Group”, a solicitat testarea completă a ingredientelor de protecţie solară.

”De ani de zile producătorii de produse chimice de protecţie solară s-au opus testării de siguranţă pentru ingredientele lor şi acum FDA propune că aceste ingrediente comune să treacă prin teste suplimentare pentru a rămâne pe piaţă”, a spus Andrews.

De partea cealaltă, asociaţia profesională a producătorilor ”Personal Care Products Council”
a subliniat limitările studiului şi şi-a exprimat îngrijorarea că ar această cercetare ar putea putea genera confuzii în rândul consumatorilor.

viewscnt