Un vaccin împotriva tuberculozei bazat pe tehnologia ARNm a obţinut rezultate promiţătoare în studiile preclinice

Un vaccin împotriva tuberculozei bazat pe tehnologia ARNm a obţinut rezultate promiţătoare în studiile preclinice

Un nou vaccin care stimulează imunitatea împotriva tuberculozei (TB) a demonstrat eficacitate în studiile preclinice, realizate pe animale. Vaccinul a fost dezvoltat printr-o colaborare între trei instituţii de cercetare din Australia.

Noul vaccin a fost prezentat într-un studiu publicat în eBioMedicine, fiind realizat de experţi de la Sydney Infectious Diseases Institute din cadrul Universităţii din Sydney, Centenary Institute şi Monash Institute of Pharmaceutical Science (MIPS) de la Universitatea Monash.

În prezent, singurul vaccin aprobat împotriva TB este BCG (Bacillus Calmette-Guerin), vechi de un secol, a cărui eficacitate la adulţi este inconsistentă.

Noul studiu a constatat că vaccinul, dezvoltat utilizând tehnologia ARN mesager (ARNm), a reuşit să declanşeze un răspuns imun care a contribuit la reducerea numărului de bacterii care provoacă tuberculoză (Mycobacterium tuberculosis) la şoarecii infectaţi.

În plus, pentru şoarecii care au primit vaccinul BCG, o doză de rapel cu noul vaccin ARNm le-a îmbunătăţit semnificativ protecţia pe termen lung.

În tehnologia ARNm, instrucţiuni genetice sunt folosite pentru a declanşa un răspuns imun în organism, spre deosebire de vaccinurile tradiţionale, care utilizează versiuni slăbite sau inactivate ale unui virus.

"Descoperirile noastre demonstrează că un vaccin ARNm poate induce răspunsuri imune puternice, specifice patogenului, care vizează tuberculoza, o boală care nu a mai beneficiat de mult timp de dezvoltarea unui vaccin eficient”, a afirmat prof. Jamie Triccas, autor principal al studiului şi director adjunct al Sydney Infectious Diseases Institute.

Tuberculoza este principala cauză de mortalitate infecţioasă la nivel mondial, responsabilă pentru aproximativ 1,3 milioane de decese în fiecare an, cu o prevalenţă deosebită în ţări precum India, Indonezia, Vietnam şi Pakistan.

Cercetătorii speră că vaccinul ARNm se va dovedi mai eficient şi mai consistent decât vaccinul BCG atunci când va fi testat la oameni, în studii clinice.

Spre deosebire de vaccinurile pe bază de proteine sau cele cu patogeni atenuaţi, vaccinurile ARNm permit o adaptare rapidă, făcându-le o opţiune atractivă pentru eforturile globale de control al tuberculozei.

După rezultatele promiţătoare din studiile preclinice, echipa de cercetare intenţionează să testeze vaccinul în studii clinice.

viewscnt