Consumul de acizi graşi omega-3, în special acidul alfa-linolenic (AAL), un nutrient care se găseşte în alimente precum seminţele de in, nucile şi uleiurile de chia, canola şi soia, ar putea ajuta la încetinirea progresiei bolii la pacienţii cu scleroză laterală amiotrofică (SLA), potrivit unui nou studiu condus de facultatea de sănătate publică a universităţii Harvard.
Descoperirile anterioare ale grupului de cercetare au arătat că o dietă bogată în AAL şi creşterea nivelului de sânge al acestui acid gras poate scădea riscul de a dezvolta SLA.
În acest studiu, publicat miercuri, în revista Neurology, cercetătorii au constatat că, în rândul persoanelor care trăiesc cu SLA, nivelurile mai ridicate de ALA în sânge au fost, de asemenea, asociate cu o progresie mai lentă a bolii şi un risc mai mic de deces în perioada de studiu.
„Aceste constatări, împreună cu cercetările noastre anterioare, sugerează că acest acid gras ar putea avea efecte neuroprotectoare de care ar putea beneficia persoanele cu SLA", a declarat autorul principal Kjetil Bjornevik, profesor asistent de epidemiologie şi nutriţie.
Cercetătorii au efectuat un studiu clinic în rândul a 449 de persoane care trăiesc cu SLA.
În cadrul acestui studiu, au fost testate severitatea simptomelor participanţilor şi evoluţia bolii, şi au fost acordate scoruri de la 0 la 40, valorilemai mari indicând simptome mai puţin severe ale bolii.
Echipa a măsurat nivelurile de acizi graşi omega-3 din sângele participanţilor şi au plasat participanţii în patru grupuri, de la cel mai ridicat la cel mai scăzut nivel.
După 18 luni au evaluat din nou starea participanţilor pentru a evalua funcţionalitatea fizică şi supravieţuirea grupurilor, conform studiului clinic.
Aceştia au descoperit că ALA a prezentat cele mai multe beneficii dintre toţi acizii graşi omega-3, fiind cel mai puternic legat de un declin mai lent şi de scăderea riscului de deces.
Dintre cei 126 de participanţi care au murit în termen de 18 luni de la începerea studiului, 33% au aparţinut grupului cu cele mai scăzute niveluri de ALA, în timp ce 19% au aparţinut grupului cu cele mai ridicate niveluri de ALA.
Ajustând factori de risc precum vârsta, sexul, etnia, Indicele de Masă Corporală, durata simptomelor şi istoricul familial de SLA, cercetătorii au calculat că participanţii cu cele mai ridicate niveluri de ALA au avut un risc de deces cu 50% mai mic în perioada studiului, în comparaţie cu participanţii cu cele mai scăzute niveluri.
Doi acizi graşi suplimentari au fost, de asemenea, asociaţi cu reduceri ale riscului de deces în timpul perioadei de studiu: acidul eicosapentaenoic, un alt acid gras omega-3 care se găseşte în peştele gras şi în uleiul de peşte, şi acidul linoleic, un acid gras omega-6 care se găseşte în uleiurile vegetale, nuci şi seminţe.
„Legătura pe care studiul nostru a găsit-o între alimentaţie şi SLA este intrigantă", a declarat autorul principal Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie şi nutriţie.
În continuare echipa şi-a propus un studiu randomizat cu scopul de a determina dacă ALA are şi alte beneficii în cazul persoanelor cu SLA.