Analize medicale de rutină ar putea indica riscul crescut de demenţă

Analize medicale de rutină ar putea indica riscul crescut de demenţă

Testele de rutină pentru nivelurile de colesterol şi trigliceride sunt efectuate în mod obişnuit ca parte a îngrijirii medicale standard. Fluctuaţiile acestor rezultate de-a lungul timpului au potenţialul de a-i ajuta pe clinicieni să identifice persoanele care au risc mai mare de demenţă, spun autorii unui recent studiu. De asemenea, i-ar putea ajuta pe cercetători să înţeleagă mecanismele de dezvoltare a demenţei şi să determine dacă nivelarea acestor fluctuaţii ar putea juca un rol în reducerea riscului de demenţă.

Persoanele în vârstă care au niveluri fluctuante de colesterol şi trigliceride ar putea avea un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer şi de alte demenţe asociate, în comparaţie cu persoanele care au niveluri constante, potrivit unui nou studiu publicat miercuri, în ediţia online a revistei Neurology.

„Este nevoie urgentă de strategii de prevenire a bolii Alzheimer şi a demenţelor asociate", a declarat autoarea studiului, Suzette J. Bielinski, doctor în ştiinţe, de la Clinica Mayo din Rochester, Statele Unite.

Cercetătorii au folosit date privind asistenţa medicală pentru a identifica 11.571 de persoane cu vârsta de 60 de ani sau mai mult care nu au avut un diagnostic anterior de boală Alzheimer sau demenţă.

Echipa a analizat măsurătorile participanţilor privind colesterolul total, trigliceridele, colesterolul lipoproteic cu densitate mică (LDL) şi colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL) în cel puţin trei zile diferite în cei cinci ani înainte de începerea studiului.

Apoi, cercetătorii au împărţit participanţii în cinci grupuri egale, în funcţie de cât de mult au fluctuat măsurătorile. Cel mai mic grup a avut cea mai mică variaţie în timp, iar cel mai mare grup a avut cea mai mare variaţie.

Participanţii au fost urmăriţi în medie timp de 13 ani.

În acest timp, 2.473 de persoane au dezvoltat boala Alzheimer sau o altă formă de demenţă.

După ajustarea variabilelor care ar putea influenţa riscul de demenţă, inclusiv sexul, rasa, educaţia şi tratamentele de scădere a lipidelor, cercetătorii au constatat că, în cazul colesterolului total, participanţii din grupul cel mai ridicat au avut un risc de demenţă cu 19% mai mare în comparaţie cu cei din grupul cel mai scăzut.

Dintre cele 2.311 persoane din grupul cu cel mai ridicat nivel de colesterol, 515 au dezvoltat demenţă, comparativ cu 483 dintre cele 2.311 persoane din grupul cu cel mai scăzut nivel de colesterol.

În ceea ce priveşte trigliceridele, cei din grupul cu cel mai mare nivel au avut un risc crescut cu 23%.

Cercetătorii nu au găsit o legătură între variaţiile LDL şi HDL şi un risc crescut de demenţă.

Deşi studiul a găsit o legătură, acesta nu dovedeşte că nivelurile fluctuante de colesterol şi trigliceride cauzează demenţa.

„Rămâne neclar de ce şi cum sunt legate nivelurile fluctuante ale colesterolului şi trigliceridelor de riscul de boală Alzheimer", a declarat Bielinski.

Viitoarele studii suplimentare ar putea să analizeze modificările în timp pentru această relaţie, pentru a confirma rezultatele noastre şi pentru a lua în considerare, eventual, strategii preventive.

O limitare a studiului a fost faptul că cercetătorii au analizat boala Alzheimer şi demenţele asociate ca întreg şi nu au făcut diferenţe între tipurile de demenţă.

viewscnt