Virusul imunodeficienţei simiene (SIV) este un virus asemănător cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), care poate infecta maimuţele şi poate provoca o boală similară cu SIDA (sindromul imunodeficienţei umane dobândite) la aceste animale. Deoarece virusul HIV şi virusul imunodeficienţei simiene (SIV) sunt virusuri strâns înrudite, cercetătorii studiază SIV ca modalitate de a afla mai multe despre HIV. Acum, în studiile preclinice de validare a conceptului, Institutele Naţionale de Sănătate (NIH), din Statele Unite au dezvoltat anticorpi HIV, care au oferit protecţie animalelor testate.
Trei anticorpi diferiţi împotriva virusului imunodeficienţei umane (HIV) au protejat fiecare, în mod independent, exemplare de maimuţă de contractarea virusului HIV simian (SHIV) în cadrul unui studiu de verificare a conceptului controlat cu placebo, au anunţat într-un comunicat Institutele Naţional de Sănătate (NIH) din Statele Unite.
Studiul a avut drept scop să ofere informaţii pentru dezvoltarea unui vaccin preventiv împotriva HIV destinat oamenilor.
Cei trei anticorpi - un anticorp uman de neutralizare generală şi doi anticorpi izolaţi de la maimuţe vaccinate anterior - au ţintit peptida de fuziune, un loc de pe o proteină de suprafaţă a HIV care ajută virusul să fuzioneze şi să pătrundă în celule, potrivit studiului publicat miercuri.
Echipa de cercetători de la NIH a izolat un anticorp uman care vizează peptida de fuziune, numit VRC34.01, de la o persoană cu HIV care a donat mostre de sânge pentru cercetare.
De asemenea, cercetătorii au izolat doi anticorpi de la macaci rhesus.
Demonstrarea faptului că aceşti anticorpi au protejat animalele ar putea valida peptida de fuziune drept ţintă pentru conceperea de vaccinuri umane, potrivit NIH.
Studiul, publicat miercuri, în revista Science Translational Medicine, a fost condus de Centrul de Cercetare a Vaccinurilor (VRC) din cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), parte a Institutelor Naţionale de Sănătate din Statele Unite.