4 februarie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

4 februarie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
Peste 100.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer, iar numărul total al persoanelor cu cancer, rămaşi în evidenţa medicilor în perioada ianuarie - septembrie 2024 a fost de 564.764 (+2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023). Cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul bărbaţilor sunt cancerul de prostată (18,2%), cancerul pulmonar (14,8%) şi cancerul colorectal (14,1%), în timp ce în rândul femeilor predomină cancerul de sân (26,8%), cancerul colorectal (11,6%) şi cancerul de col uterin (7,1%).
 
Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România, în 2023 fiind înregistrate 56.216 decese. OCDE estimează pentru ţara noastră un număr de 18.700 de decese premature din cauza cancerului în fiecare an, ceea ce reprezintă 1 din 5 decese la nivel naţional. De altfel, România înregistrează cea mai ridicată mortalitate prin cancer de sân şi cancer de col uterin din Europa.
 
Pentru a răspunde acestor provocări, România trebuie să crească accesul la prevenţie, screening, diagnosticare şi la tratamente adecvate pentru cancer, condiţii esenţiale pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu cancer şi principalii indicatori în sănătate. De asemenea, eliminarea inechităţilor socio-economice ar reduce mortalitatea prematură prin cancer. Conform OCDE, prin implementarea de măsuri consistente ar putea fi prevenite 1 din 3 decese premature prin cancer, iar speranţa medie de viaţă a populaţiei ar creşte cu 8 luni.
 
În ciuda progreselor medicale în domeniul oncologiei, lipsa unui Plan Naţional de Educaţie pentru Sănătate (health literacy) rămâne o provocare majoră. În acest context, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a marcat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului printrun eveniment de amploare, menit să atragă atenţia asupra nevoii urgente de educaţie în domeniul sănătăţii şi a lansat un apel public pentru înfiinţarea unui Grup Naţional de Lucru pentru dezvoltarea şi implementarea unui Plan Naţional de Alfabetizare în Sănătate.
 
Alfabetizarea în sănătate depinde de nivelul de educaţie şi presupune abilitatea de a găsi, înţelege şi folosi informaţii medicale pentru a lua decizii informate privind îngrijirea, prevenirea bolilor şi menţinerea sănătăţii.
 
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este marcată în fiecare an pe 4 februarie şi îşi propune să crească gradul de conştientizare despre cancer, să promoveze prevenţia şi să inspire acţiuni împotriva crizei globale a cancerului. Fiecare pacient cu cancer poartă o poveste personală unică, plină de experienţe negative dar şi de speranta vindecarii. O abordare centrată pe cetăţeni în îngrijirea cancerului, axată pe nevoile individuale, cu compasiune şi empatie, duce la cele mai bune rezultate. Să construim împreună un viitor în care decesele cauzate de cancer sunt reduse, iar accesul echitabil la tratament şi îngrijire este disponibil pentru toţi.
 
“Povara cancerului în România, nu este doar a pacientului sau a familiei acestuia, ci este povara întregii societăţi. Haideţi ca, împreună, să schimbăm mentalităţi, să facem o presiune constructivă, permanentă, asupra decidenţilor, pentru ca tratarea cancerului în România, precum şi sistemul de sănătate, să intre într-o minimă normalitate. Tot împreună putem face ca România să nu mai fie pe ultimul loc la finanţare şi pe primul loc la mortalitate”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
 
Acest eveniment a fost susţinut de către MSD România, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Pfizer, AstraZeneca, Novartis, Johnson&Johnson, Ipsen, Takeda.
viewscnt