Un nou studiu realizat de Universitatea Finlandei de Est arată că un aport moderat de colesterol alimentar sau consumul unui ou pe zi nu este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Rezultatele studiilor anterioare referitoare la asocierea colesterolului alimentar sau a consumului de ou cu riscul de accident vascular cerebral au fost contradictorii. Unele studii au descoperit o asociere între aportul ridicat de colesterol alimentar şi un risc crescut de accident vascular cerebral, în timp ce altele au asociat consumul de ouă, care au un nivel ridicat de colesterol, cu un risc redus de accident vascular cerebral.
Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar joacă un rol foarte mic în afectarea nivelului seric al colesterolului. Cu toate acestea, asupra purtătorilor fenotipului 4 al apolipoproteinei E (APOE4) - care afectează în mod semnificativ metabolismul colesterolului - efectul colesterolului alimentar asupra nivelului de colesterol seric este mai mare.
În Finlanda, prevalenţa APOE4, care este o variantă ereditară, este extrem de ridicată şi afectează aproximativ o treime din populaţie. Cu toate acestea, datele de cercetare privind asocierea dintre un aport ridicat de colesterol alimentar şi riscul de accident vascular cerebral la acest grup de populaţie nu au fost disponibile până în prezent, scrie sciencedaily.com.
Obiceiurile alimentare ale a 1.950 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 42 şi 60 de ani fără diagnosticul iniţial al unei afecţiuni cardiovasculare au fost evaluate în cadrul studiului ”Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study”, (KIHD), realizat între 1984-1989 la Universitatea din Finlanda de Est. Datele despre APOE fenotipice au fost disponibile pentru 1.015 dintre bărbaţii care au participat la studiu. Dintre aceştia, 32% erau purtători cunoscuţi ai APOE4.
În timpul unei urmăriri de 21 de ani, 217 bărbaţi au fost diagnosticaţi cu accident vascular cerebral. Studiul a constatat că nici colesterolul alimentar, nici consumul de ouă nu au fost asociate cu riscul de accident vascular cerebral,nici măcar în cazul purtătorilor de APOE4.
Constatările cercetării arată că aportul moderat de colesterol sau consumul de ouă zilnic nu sunt asociate cu riscul de accident vascular cerebral, chiar şi la persoanele care sunt predispuse genetic la un efect mai mare al colesterolului dietetic asupra nivelului de colesterol seric.
În grupul de control, participanţii la studiu au primit o doză zilnică medie de colesterol alimentar de 520 mg şi au consumat o medie de un ou pe zi, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi generalizate dincolo de aceste niveluri.
Un ou conţine aproximativ 200 mg de colesterol. În acest studiu, aproximativ o pătrime din colesterolul alimentar consumat în total a provenit din ouă.