Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, înregistrând cele mai ridicate rate de mortalitate atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Într-un studiu publicat recent, cercetătorii au constatat că, artrita reumatoidă se asociază cu un risc semnificativ crescut de cancer pulmonar.
Cancerul pulmonar reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, cauzând un număr considerabil de decese la nivel mondial.
Estimările GLOBOCAN 2020 privind incidenţa şi mortalitatea prin cancer, elaborate de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), arată că cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer, cu un număr estimat de 1,8 milioane de decese (18%) în 2020, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cercetătorii de la Clinica Mayo, din Statele Unite, au evaluat riscul de cancer pulmonar la persoanele cu artrită reumatoidă şi boală pulmonară interstiţială (ILD).
Analiza a inclus 72.795 de pacienţi Administraţia pentru sănătate a veteranilor cu artrită reumatoidă şi 633.937 de persoane fără această afecţiune, drept controale.
Cercetătorii au constatat că artrita reumatoidă a fost asociată independent cu un risc crescut de cancer pulmonar, care a persistat la persoanele care nu au fumat niciodată şi aveau incidenţă de artrită reumatoidă.
RA-ILD prevalentă (757 pacienţi) a fost mai puternic asociată cu riscul de cancer pulmonar decât în cazul celor cu artrită reumatoidă fără ILD, comparativ cu controalele.
Rezultatele au fost similare atât pentru prevalenţa RA-ILD (cazuri existente), cât şi pentru incidenţa RA-ILD (cazuri noi) versus controale.
„Artrita reumatoidă a fost asociată cu un risc >50% crescut de cancer pulmonar, iar RA-ILD a reprezentat un grup cu risc deosebit de ridicat, cu un risc de aproximativ trei ori mai mare", scriu autorii.
Creşterea supravegherii pentru cancer pulmonar în artrita reumatoidă, şi în special în cazurile RA-ILD, poate fi o strategie utilă pentru reducerea poverii reprezentate de principala cauză de deces prin cancer, spun aceştia.
Studiul a fost publicat online în revista Arthritis & Rheumatology.