Bacteriile care invadează pereţii vezicii biliare reprezintă principala cauză a infecţiilor urinare la femeile aflate la menopauză

Bacteriile care invadează pereţii vezicii biliare reprezintă principala cauză a infecţiilor urinare la femeile aflate la menopauză

Un studiu de la Universitatea Southwestern din Texas demonstrează de ce infecţiile tractului urinar au o rată de recurenţă atât de mare în cazul femeilor aflate la menopauză: câteva specii de bacterii pot invada pereţii vezicii urinare.

Tratamentul împotriva infecţiilor tractului urinar reprezintă motivul cel mai comun pentru prescripţia de antibiotice la adulţii mai în vârstă. Din cauza prevlaneţei infecţiilor tractului urinar, impactul social al bolii este ridicat, iar tratamentul costă miliarde de dolari anual.

”Infecţiile tractului recurente reduc calitatea vieţii, pun o povară semnificativă asupra sistemului de îngrijire medicală şi contribuie la rezistenţa antimicrobiană”, a spus dr. Kim Orth, prof. de biologie moleculară şi biochimie la UTSW şi autor principal al studiului publicat în ”Journal of Molecular Biology”, citată de sciencedialy.com.

Cercetarea demonstrează că unele specii de bacterii pot intra suprafaţa vezicii umane, numită uroteliu, la pacienţii cu infecţii ale tratului urinar recurente. Diversitatea bacteriană, rezistenţa la antibiotice şi răspunsul imun adaptiv joacă toate roluri importante în această boală, mai reise din concluziile studiului.

”Descoperirile noastre reprezintă un pas înainte pentru înţelegerea infecţiilor tractului urinar recurente la femeile aflate la menopauză. Va trebui să folosim alte metode în afară de antibiotice pentru a trata boala, având în vedere că acum putem observa diferite tipuri de bacterii în pereţii vezicii în cazul acestor paciente”, a mai spus dr. Orth.

De la apariţia antibioticelor în anii 1950, pacienţii şi doctorii s-au bazat pe antibiotice pentru tratamentul împotriva infecţiilor tractului urinar.

”Oricum, odată cu trecerea timpului, s-au dezvoltat alergia majoră la antibiotice şi problemele cu rezistenţa, ducând la situaţii foarte complexe pentru care rămân doar puţine opţiuni de tratament şi viaţa unei persoane poate fi pusă în pericol. Prin urmare, aceste noi date legate de femeile afectate de infecţiile recurente ale tractului urinar exemplifică ce se poate obţine în urma unei colaborări multidisciplinare”, a spus la rândul său dr. Philippe Zimmern, profesor de urologie şi coautor al cercetării.

Infecţiile tractului urinar reprezintă cele mai comune tipuri de infecţii bacteriene la femei, însemnând aproape 25 % din toate infecţiile. Recurenţa poate varia de la 16-36 de procente la femei înainte de menopauză până la la 55% după menopauză. Factorii care conduc la ratele mai crescute ale infecţiilor tractului urinar la femei după menopauză includ prolapsul organelor pelvine, diabetul, lipsa de estrogen, pierderea lactobacillilot din flora vaginală şi colonizarea crescută a ţesuturilor ce înconjoară uretra de către bacteria Echerichia coli.

Cercetătorii au examinat bacteriile din biopsiile vezicilor de la 14 pacienţi cu infecţii recurente ale tractului urinar folosind markeri fluorescenţi, o tehnică ce nu a mai fost folosită pentru observarea bacteriilor în ţesutul vezicii umane.

Bacteriile sunt capabile să se infiltreze în ţesuturilor pereţilor vezicii urinare, chiar şi după stratul urotelial şi de asemenea răspunsul imun adaptiv este destul de activ la oameni,în cazul infecţiilor recurente ale tractului urinar se mai arată în concluziile cercetării.

Accesarea ţesutului uman a fost cheia noilor descoperiri, conform cercetătorilor, având în vedere că acest domeniu s-a bazat cel mai mult pe cercetările efectuate pe şoareci ce sunt limitaţi la o durată de viaţă de la 1,3 la 3 ani, în funcţie de rasă.

viewscnt