Consumatorii de cafea ştiu că aceasta ajută intestinul să funcţioneze corect, dar o echipă de cercetători din Texas a încercat să afle exact motivul pentru care se întâmplă acest lucru, care nu are neapărat legătură cu cofeina, conform unui studiu prezentat la Digestive Disease Week (DDW) 2019.
Cercetătorii, le-au administrat şoarecilor de laborator cafea amestecată cu bacterii intestinale în vase Petri, ceea ce a dus la o suprimare a bacteriilor şi o mobilitate îmbunătăţită a muşchilor intestinului datorită cafelei, dar indiferent de conţinutul de cofeină.
”Atunci când şoarecii au fost trataţi cu cafea timp de trei zile şi abilitatea muşchilor din intestinul subţire de a se contracta a fost îmbunătăţită. În mod interesant, aceste efecte sunt independente de cofeină, deoarece cafeaua fără cofeina a avut efecte similare precum cafeaua normală”, a spus dr. Xuan-Zheng Shi, autor principal al studiului şi profesor asociat de medicină internă la University of Texas Medical Branch, Galvestone, citat de sciencedialy.com.
Este ştiut de mult timp că mişcările intestinului sunt îmbunătăţite de cafea, dar cercetătorii nu au arătat motivul specific sau mecanismul care determină acest lucru. Cercetătorii au examinat schimbările asupra bacteriilor atunci când prin studierea compoziţiei acesteia după ce şobolanii au primit diferite concentraţii de cafea timp de trei zile.
De asemenea, studiul a cercetat schimbările în muşchii intestinului şi colonului şi răspunsul acelor muşchi când au fost expuşi direct la cafea.
Creşterea bacteriilor şi a altor microbi din materia fecală într-un vas Petri a fost suprimată cu o soluţie cu 1,5 procente de cafea, iar creşterea microbilor a fost chiar mai mică cu o soluţie cu 3 procente de cafea, conform studiului. Cafeaua decafeinizată a avut un efect similar asupra microbiotei.
După ce şobolanilor li s-a administrat cafea timp de trei zile, numărul total al bacteriilor din fecalele lor a fost scăzut, dar cercetătorii sunt de părere că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă aceste schimbări favorizează bacteriile bune, sau enterobacteriile, considerate bacterii negative.
Muşchii din intestinul subţire şi colonul şobolanilor au prezentat o abilitate crescută de a se contracta după consumul de cafea, iar cafeaua a stimulat contracţiile intestinului subţire şi ale colonului când ţesuturile muşchiilor au fost expuse direct cafelei în laborator.
Rezultatele susţin necesitatea unor cercetări clinice suplimentare pentru a determina dacă consumul de cafea ar putea fi un tratament eficient împotriva constipării post-operatorii atunci când intestinele nu mai funcţionează după operaţii abdominale, conform autorilor.