Bolile neurodegenerative ca scleroza multiplă (MS) afectează milioane de persoane din toată lumea şi apar atunci când unele părţi ale sistemului nervos îşi pierd funcţia în timp. Cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Maryland (USOM) au descoperit că un tip de celule stem din piele ar putea fi folosit pentru a ajuta la regenerarea tecilor de mielină, o parte vitală a sistemului nervos legat de afecţiunile neurodegenerative.
Descoperirea asupra acestor tipuri de celule stem este semnificativă deoarece pot oferi o alternativă mai simplă şi mai puţin invazivă decât cea a folosirii celulelor stem embrionare. Această cercetare în stadiu timpuriu a arătat că prin folosirea acestor celule stem din piele, cercetătorii au fost capabili să restaureze formarea tecilor de mielină în cazul şoarecilor.
”Această cercetare sporeşte posibilitatea identificării celulelor stem ale pielii umane ce pot fi izolate, expandate şi folosite terapeutic. În viitor, plănuim să continuăm cercetarea în această zonă prin a stabili dacă aceste celule pot spori recuperarea funcţională din deteriorările neuronale”, a spus dr. Thomas J. Hornyak, şeful Departamentului de Dermatologie, cercetător principal în această cercetare, citat de sciencedialy.com.
Folosind un şoarece de laborator, echipa de cercetători ai dr. Hornyak au descoperit o metodă de a identifica o versiune specifică a unei celule cunoscută ca celula stem melanocită.
Acestea sunt celulele precursoare celulelor din piele şi foliculii capilari ce produc un pigment numit melanină, ce determină culoarea pielii şi a părului. Celulele stem melanocite au abilitatea de a continua să se dividă fără limită, caracteristică neîmpărtăşită şi de alte celule din corp. În plus, cercetătorii au descoperit că aceste celule stem pot produce diferite tipuri de celule în funcţie de semnalele pe care le primesc.
În mod important, spre deosebrire de celulele stem embrionare, ce trebuie să fie cultivate dintr-un embrion, celulele stem melanocite pot fi cultivate într-o manieră minim invazivă din piele.
Echipa de cercetare a dr. Hornyak a găsit nu numai o nouă cale pentru a identifica tipul potrivit de celule stem melanocite, dar şi aplicaţiile potenţiale pentru cei ce suferă de tulburări neurodegenerative.
Folosind un marker al proteinei ce este găsit doar la aceste celule specializate, cercetătorii au fost capabili să izoleze această populaţie rară de celule stem din majoritatea celulelor ce formează pielea. În plus, au observat că există două tipuri de celule stem melanocite, ceea ce a ajutat la determinarea tipului de celule pe care să-l creeze.
Folosind aceste cunoştinţe, cercetătorii au determinat că sub condiţiile ideale, aceste celule stem melanocite ar putea funcţiona ca celule ce produc mielină, componenta majoră a unei structuri numite teacă de mielină, ce protejează neuronii şi este vitală funcţiei sistemului nostru nervos. Unele boli neurodegenerative, ca scleroza multiplă, sunt cauzate de pierderea acestor celule ce produc mielină, sau gliale, celule care în final duc la funcţia iregulară a neuronilor şi apoi la pierderea capacităţii sistemului nervos de a funcţiona corect.
Dr. Hornyak şi membrii laboratorului său au crescut celule stem melanocite cu neuroni izolaţi de la şoareci ce nu puteau produce mielină. Ei au descoperit că aceste celule stem s-au comportat ca o celulă glială sub aceste condiţii.
Aceste celule au format în final o teacă de mielină în jurul neuronilor ce constituie structurile unei celule nervoase sănătoase. Când au dus acest experiment pe o scară mai largă, cercetătorii au observat că şoarecii trataţi cu aceste celule stem melanocite au avut structuri ale tecilor de mielină în creier, spre deosebire de şoarecii netrataţi cărora le lipseau aceste structuri.