Ciupercile folosite în producţia alimentară ar putea duce la dezvoltarea unor noi probiotice

Ciupercile folosite în producţia alimentară ar putea duce la dezvoltarea unor noi probiotice

Multe tulpini de ciuperci (culturi fungice) au fost utilizate şi selectate de industria alimentară pentru capacităţile lor de a fermenta, de a produce arome sau molecule heterologe. Potrivit unui nou studiu, 2 ciuperci utilizate în obţinerea unor produse alimentare au potenţiale efecte probiotice asupra inflamaţiei intestinale.

Studiul, publicat joi, 26 octombrie, în mSystems, o revistă a Societăţii Americane de Microbiologie, demonstrează o posibilă nouă modalitate de a dezvolta probiotice.

Autorul principal al studiului, Mathias L. Richard, director de cercetare la INRAE în cadrul Institutului Micalis din Jouy-en-Josas, Franţa, crede că sunt multe de învăţat prin studierea rolului tulpinilor fungice în microbiomul şi sănătatea gazdei, şi faptul că speciile utilizate în procesele alimentare pot fi sursa unor noi probiotice.

Până în prezent, se cunosc foarte puţine lucruri despre diversitatea acestor fungi (ciuperci) de origine alimentară şi despre potenţialul lor efect asupra microbiomului şi a sănătăţii intestinale.

Unele dintre aceste ciuperci microscopice, formate din celule solitare care se reproduc prin înmugurire, sunt utilizate de sute de ani, cum ar fi Saccharomyces cerevisiae pentru producţia de vin şi pâine, sau multe altele pentru producţia sau maturarea crustei de brânză, cum ar fi Debaryomyces hansenii (candida famata).

Cercetătorii au realizat noul studiu încercând să aprofundeze cunoştinţele despre efectul potenţial al microbiotei fungice asupra sănătăţii umane.

În acest studiu particular, ideea a fost de a viza în mod specific ciupercile care sunt folosite de companiile alimentare pentru a produce produse alimentare (brânzeturi, mezeluri).

„Întrucât interesul nostru se concentrează mai mult pe rolul ciupercilor în sănătatea intestinelor şi pe dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale -BII - (boala Crohn şi colita ulcerativă), am monitorizat efectul acestor ciuperci asupra unor modele adaptate in vitro şi in vivo", a declarat Richard.

Cercetătorii au selectat mai întâi culturile de ciuperci care au fost utilizate intensiv în producţia de alimente şi care reprezintă o gamă largă de specii diferite, apoi le-au testat fie în teste simple de interacţiune cu celule umane cultivate, fie într-un model animal specific care imită colita ulcerativă.

Ei au descoperit că, în colecţia de tulpini utilizate pentru producţia de alimente, unele tulpini pot avea un efect benefic asupra intestinului şi a gazdei în context inflamator.

Ei au identificat 2 tulpini de ciuperci, Cyberlindnera jadinii şi Kluyveromyces lactis, care au avut potenţiale efecte benefice asupra setărilor inflamatorii într-un model de colită ulcerativă la şoareci.

Au fost efectuate mai multe experimente suplimentare în încercarea de a descifra mecanismul din spatele acestor efecte.

În cazul C. jadinii, protecţia părea să fie determinată de modificarea microbiomului bacterian după administrarea de C. jadinii la şoareci, care, la rândul său, a modificat sensibilitatea la inflamaţia intestinală printr-un mecanism încă necunoscut.

Echipa a precizat că cele 2 tulpini nu au fost niciodată descrise în mod specific cu un astfel de efect benefic, descxriind cercetarea drept „o descoperire promiţătoare".

Cele dou[ specii de ciuperci vor fi studiate în continuare pentru a vedea cum pot fi eficiente la om.

viewscnt