Consumul de cafea este asociat cu scăderea riscului de apariţie a rozaceei la femei, arată un nou studiu realizat de cercetători americani, citat de Reuters.
Echipa de cercetători, condusă de Dr. Wen-Qing Li de la Universitatea Brown din Providence, Statele Unite, a studiat 82.737 de femei care s-au înscris în studiul Health Nurses II în 1989 la o vârstă medie de 50.5 şi au fost urmărite până în 2005.
Datele privind consumul de cafea, ceai, sucuri şi ciocolată au fost colectate la fiecare patru ani în timpul monitorizării.
Constatările studiului sugerează că pacienţii cu rozacee, care de obicei evită anumite alimente pentru a reduce riscul de pusee ale bolii, nu trebuie să-şi limiteze aportul de cofeină.
Pe parcursul studiului au fost identificate 4.945 de cazuri de rozacee. După ajustarea datelor pentru alţi factori de risc, inclusiv fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, antecedente de boli cronice şi anxietate fobică, cercetătorii au descoperit o asociere inversă între creşterea aportului de cofeină din cafea şi riscul de rozacee.
O scădere semnificativă a riscului a fost observată şi în cazul persoanelor care au consumat cel puţin patru porţii de cafea pe zi, faţă de cei care au consumat mai puţîn de o porţie pe lună.
În schimb, nu a fost observată o asociere inversă semnificativă pentru cafeaua decofeinizată.
Analizele ulterioare au arătat că o creştere a consumului de cofeină din alte produse (ceai, sucuri sau ciocolată) nu a fost asociată în mod relevant cu scăderea riscului de rozacee.
Mai mult, susţin autorii cercetării, o analiză suplimentară sugerează un posibil risc crescut de apariţie a rozaceei asociat cu consumul de ciocolată.
Studiul este util celor care suferă de această boală, deoarece pacienţii cu rozacee trebuie de multe ori să-şi restricţioneze dieta, în scopul de a evita anumite alimente sau băuturi care au potenţialul de a declanşa pusee ale maladiei.
Este însă nevoie de studii suplimentare pentru a se putea stabili în ce măsură cafeaua poate funcţiona ca un eventual tratament, potrivit cercetătorilor.