Consumul de ouă este asociat cu creşterea nivelului colesterolului şi a riscului de boli de inimă, arată un nou studiu realizat în SUA

Consumul de ouă este asociat cu creşterea nivelului colesterolului şi a riscului de boli de inimă, arată un nou studiu realizat în SUA

Un nou studiu realizat în Statele Unite arată că gălbenuşul de ouă consumat la micul dejun este o sursă înaltă de colesterol alimentar, fiind asociat cu creşterea riscului de boli de inimă şi de deces prematur.

Noutatea privind gălbenuşul provine de la cercetătorii de la Northwestern University, care au analizat 30.000 de adulţi din SUA în decurs de trei decenii.

Cercetătorii au descoperit că consumul a doar trei sau patru ouă pe săptămâna a fost asociat cu un risc de 6% mai mare de a suferi de boli de inima, şi un risc de 8% mai mare de deces prematur, în conformitate cu ”HealthDay”.

Oamenii de ştiinţă au spus constatările lor ar trebui să fie luate în considerare la actualizarea liniilor directoare privind dietetele din SUA, care în trecutul recent s-a concentrat pentru limitarea colesterolului la reducerea grăsimilor saturate susţine foxnews.com.

”Mesajul este într-adevăr despre colesterol, care se întâmplă să fie ridicat în ouă şi, în mod special, în gălbenuşuri. Ca parte a unei diete sănătoase, oamenii trebuie să consume cantităţi mai mici de colesterol. Persoanele care consumă mai puţin colesterol au un risc mai scăzut de boli de inimă”, a declarat pentru CBS News Norina Allen, unul dintre autorii studiului.

Nu este prima dată când mesajul privind consumul de ouă este contradictoriu. La începutul acestui an, un grup de experţi în agricultură, mediu şi din domeniul nutriţiei a recomandat limitarea consumului ouălor la mai puţin de patru pe săptămână, şi a recomandat consumul de cereale integrale, nucile şi fructele.

Un studiu recent, publicat în JAMA, nu a determinat o relaţie cauză-efect, dar a remarcat o asociere, care poate fi afectată şi de modul în care au fost preparate ouăle, au precizat la rândul lor reprezentanţii  American Egg Board’s Egg Nutrition Center, citat de HealthDay.

Cu toate acestea studiile anterioare au găsit o legătură între consumul de ou şi nivelurile crescute de colesterol ”bun”.

Nepotrivirea acestui nou studiu cu cel al altor studii recente demonstrează necesitatea cercetărilor suplimentare pentru a clarifica acestă situaţie inclusiv nevoia de a înţelege contribuţia ouălor, ca parte a unor modele de alimentaţie sănătoasă stabilite în orientările dietetice.

viewscnt