MooDFOOD, cel mai mare studiu clinic care a analizat efectele strategiilor nutriţionale asupra prevenirii tulburărilor depresive majore, a concluzionat că administrarea zilnică a suplimentelor nutriţionale nu poate preveni depresia.
Peste 1.000 de participanţi supraponderali sau obezi cu un risc crescut de depresie din patru ţări europene - Olanda, Marea Britanie, Germania şi Spania - au luat parte la studiu.
Participanţii au fost repartizaţi fie să ia suplimente nutriţionale ce conţin acid folic, vitamina D, zinc, seleniu, fie un placebo. Jumătate din participanţi au primit şi o terapie comportamentală, cu intenţia de a schimba obişnuinţele alimentare şi de viaţă.
”Administrarea zilnică de suplimente nutriţionale în timpului unui an nu previne efectiv atacul unui episod major depresiv. Suplimentele nutriţionale nu au fost mai bune decât placebo. Sesiunile terapeutice concentrate pe schimbările asupra comportamentelor dietetice sănătoase de asemenea nu au fost convingătoare în ceea ce priveşte prevenirea depresiei”, a declarat cercetătoarea Mariska Bot de la Amsterdam UMC, pentru sciencedialy.com.
Mai mult de 40 de milioane de europeni experimentează o tulburare majoră de depresie. Unul din 10 bărbaţi şi una din cinci femei suferă de depresie clinică cel puţin odată pe parcursul vieţii. Depresia este una dintre cele mai extinse tulburări în Europa.
Dată fiind incidenţa în creştere a depresiei, tot mai mulţi oameni caută activ metode de a micşora riscul prin modificări ale stilului de viaţă, dar sunt adesea copleşiţi de informaţiile contradictorii şi incerte.
Pentru a ajuta cetăţenii europeni, proiectul MooDFOOD a dezvoltat strategii nutriţionale bazate pe dovezi pentru a ajuta la prevenirea depresiei.
Testul de prevenire MoodFOOD a constituit o parte crucială a unui proiect cu o durată de cinci ani, ce a investigat relaţia dintre nutriţie şi depresie. MoodFOOD a fost finanţat de Comisia Europeană şi condus de Vrije Universiteit Amsterdam.
Chiar dacă terapia comportamentală pentru a încuraja comportamente sănătoase de dietă şi pentru a îmbunătăţi dieta nu a fost eficienta la prevenirea depresiei per total, au existat nişte dovezi că a prevenit episoadele depresive la acei pacienţi care au participat la un număr recomandat de sesiuni.
Acest lucru poate sugera că terapia comportamentală în alimentaţie funcţionează doar dacă participanţii se expun suficient şi sunt capabili să îşi îmbunătăţească suficient dieta şi comportamentul dietetic.
”Câteva studii din timpul şi în afara proiectului de cinci ani MooDFOOD au arătat că un şablon dietetic sănătos este important pentru cetăţenii europeni, nu numai pentru sănătatea fizică, dar ar putea de asemenea să ajute la prevenirea simptomelor depresive”, au spus coordonatorii proiectului MooDFOOD, prof. Marjolein Visser şi prof. Ingeborg Brouwer de la Vrije Universiteit Amsterdam.
În baza unui număr mare de studii şi analize atente, cercetătorii MooDFOOD au ajuns la trei concluzii importante la finalul proiectului lor.
În primul rând, un şablon dietetic sănătos, simbolizat de o dietă în stil mediteranean, cu multe fructe, legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline şi cu puţină carne roşie şi grăsimi, ar putea reduce riscul dezvoltării depresiei.
În al doilea rând, în cazul oamenilor cu obezitate, pierderea în greutate ar putea duce la o reducere a simptomelor depresive. A treia concluzie, dovezile din prezent nu susţin consumul suplimentelor nutriţionale pentru prevenirea depresiei.
Aceste rezultate recente au implcaţii importante pentru toţi europenii. Echipa MooDFOOD a tradus aceste descoperiri în instrumente pentru populaţia generală, profesionişti în sănătate ( dieticieni şi psihologi), cercetători şi cei responsabili de decizii politice.