Controlul glicemiei îmbunătăţeşte sănătatea creierului la pacienţii cu diabet, arată un studiu realizat în SUA

Controlul glicemiei îmbunătăţeşte sănătatea creierului la pacienţii cu diabet, arată un studiu realizat în SUA

Pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 care reuşesc să îşi menţină glicemia din sânge la un nivel apropiat de cel normal au riscuri mai mici să se îmbolnăvească de demenţă pe termen lung, arată un studiu realizat în Statele Unite, citat de Reuters.

Studiul a vizat pacienţii în vârstă de peste 50 de ani şi s-a desfăşurat în perioada 1996-2015.

Dintre cei peste 3.400 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 1 incluşi în studiu, cei care au reuşit să păstreze valoarea medie a glicemiei aproape de limitele normale mai mult de jumătate din timp sunt cu 45% mai putin expuşi riscului de a se îmbolnăvi de demenţă decât cei ale căror valori au fost mai mari, se arată în studiul prezentat în publicaţia Diabetes Care.

Jumătate dintre participanţii la studiu au fost urmăriţi timp de 6,5 ani sau mai mult şi, în timp, 155 de persoane - 4,5% din numărul total - au fost diagnosticate cu demenţă.

Studiul arată că pacienţii care au înregistrat la peste jumătate din numărul de verificări ale glicemiei un nivel cuprins între 184 şi 212 mg/dL au avut un risc cu 65% mai mare de demenţă.

La polul opus, cei cu niveluri ale glicemiei cuprinse între 126 şi 183 mg/dL au avut un risc cu 45% mai mic de demenţă.

În general, cei care au dezvoltat demenţă au avut vârste mai înaintate la data începerii studiului şi aveau, astfel, mai multe şanse de a avea un istoric de accident vascular cerebral. Dintre cei care au dezvoltat în cele din urmă demenţa, vârsta medie la diagnosticul de demenţă a fost de 65 de ani.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trăiesc mai mult decât în trecut, însă odată cu creşterea speranţei de viaţă s-a majorat riscul de a dezvolta boli legate de îmbătrânire, cum ar fi demenţa, a explicat conducătorul studiului, Mary Lacy, de la Universitatea California din California.

Cercetătorii consideră că noi studii viitoare ar trebui să analizeze mecanismul prin care un control mai bun al glicemiei reduce riscul de demenţă, estimând că ar putea fi vorba de anomalii structurale ale creierului provocate de expunerea prelungită la zahărul din sânge.

viewscnt