Dozarea treptată a unui medicament pentru Alzheimer reduce riscul de inflamare a creierului, potrivit datelor prezentate la reuniunea medicală CTAD24 privind studiile clinice

Dozarea treptată a unui medicament pentru Alzheimer reduce riscul de inflamare a creierului, potrivit datelor prezentate la reuniunea medicală CTAD24 privind studiile clinice

Un program mai gradual de dozare a medicamentului pentru Alzheimer a redus procentul de pacienţi care s-au confruntat cu umflături cerebrale potenţial grave, conform rezultatelor intermediare ale unui studiu în stadiu avansat, prezentate marţi la o reuniune medicală ce se desfăşoară în aceste zile la Madrid.

La săptămâna 24 a studiului de un an, 14% dintre pacienţii cu Alzheimer în stadiu incipient care au primit o doză iniţială mai mică de perfuzie lunară au prezentat efectul secundar al umflării creierului cunoscut sub numele de ARIA-E. Comparativ cu 24% dintre cei care au primit schema standard de dozare.

Datele au fost prezentate la cea de-a 17-a ediţie a Conferinţei privind studiile clinice în boala Alzheimer (CTAD24), care se desfăşoară între 29 octombrie – 1 noiembrie la Madrid, în Spania.

Reducerea plăcilor amiloide toxice a fost comparabilă cu cea a celor care au primit doza standard de medicament donanemab (denumirea comercială Kisunla), a afirmat producătorul american de medicamente Eli Lilly într-un comunicat.

Compania a declarat că intenţionează să prezinte rezultatele diferitelor autorităţi de reglementare în domeniul sănătăţii pentru o potenţială modificare a etichetei care să modifice regimul de dozare. Medicamentul concurează cu un tratament similar, Leqembi (lecanemab-irmb), al producătorului japonez de medicamente Eisai şi a partenerului său, grupul american Biogen, care provoacă, de asemenea, umflarea creierului la unii pacienţi, ambele autorizate în Statele Unite .

În Europa, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) reexaminează aplicaţia de autorizare de punere pe piaţă în Uniunea Europeană (UE) a medicamentului lecanemab pentru Alzheimer, un tratament care a dovedit în studii clinice  încetinirea declinului cognitiv.

În luna iulie, EMA nu a recomandat pentru autorizare în Uniunea Europeană lecanemab, considerând că impactul său redus asupra încetinirii declinului cognitiv nu contrabalansează riscul de evenimente adverse grave asociate cu acesta, în special riscul de umflături cerebrale potenţial letale.

Anne White, şefa departamentului de neuroştiinţe al Lilly, nu a comentat reexaminarea EMA, dar a declarat într-un interviu că speră ca autorităţile de reglementare „să ia în considerare toate datele existente şi să ajungă la un punct în care să poată oferi acces pacienţilor din Europa”, informează Reuters

Rezultatele interimare ale studiului de 52 de săptămâni pe 843 de persoane, finanţat de producătorul american de medicamente, prezentate la conferinţa Conferinţa de la Madrid, au inclus patru braţe de tratament. Una a fost doza standard lunară utilizată în studiul pivot pe care compania l-a folosit pentru a obţine autorizarea în Statele Unite în luna iulie.

Celelalte trei au utilizat regimuri de dozare alternative, inclusiv braţul de dozare treptată, un grup separat în care voluntarii au primit jumătate de doză de două ori pe lună şi un al treilea grup care a primit aceeaşi cantitate de medicament, dar cu o pauză mai lungă între doze.

Un pacient din grupul cu dozare treptată a dezvoltat simptome asemănătoare unui AVC şi a murit după ce a primit un medicament pentru distrugerea cheagurilor, un risc cunoscut pentru hemoragiile cerebrale la pacienţii care iau medicamente pentru reducerea amiloidului.

Medicamentul donanemab este un anticorp dezvoltat pentru a înlătura acumulările de proteine beta-amiloide din creier, asociate bolii Alzheimer. Mai precis, donanemab ţinteşte un subgrup de proteine numite N3pG.

Donanemab vine cu un avertisment pe cutie, impus de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) care avertizează împotriva utilizării agentului de distrugere a cheagurilor la cei care iau acest medicament.

Dr. Mark Mintun, vicepreşedinte pentru cercetare şi dezvoltare al grupului de neuroştiinţe al producătorului american de medicamente, a declarat că toate schemele alternative de dozare au prezentat unele beneficii, însă cel mai mare beneficiu a fost înregistrat în grupul de dozare treptată.

În acest grup, voluntarii au început cu un flacon de 350 miligrame pentru prima doză, apoi au adăugat un flacon suplimentar la fiecare dintre următoarele trei perfuzii lunare.

Dozarea standard aprobată începe cu două fiole de 350 mg pentru primele trei perfuzii lunare şi apoi patru fiole la a patra perfuzie şi la perfuziile ulterioare.

Scopul principal al studiului a fost de a documenta orice apariţie a umflării creierului.

Pacienţii care au înregistrat cele mai multe beneficii au fost cei cu două copii ale unei variante genetice cunoscute sub numele de APOE4 - un grup care prezintă un risc mai mare de umflare a creierului cu medicamente care reduc amiloidul. La aceşti pacienţi, 19% au prezentat umflarea creierului în regim de dozare treptată, comparativ cu 57% dintre cei care au primit dozarea standard.

Modificarea dozei a avut un impact redus asupra cantităţii de amiloid eliminat până la 24 de săptămâni, voluntarii din grupul modificat înregistrând o reducere medie de 67% a plăcilor, comparativ cu 69% în grupul cu doză standard.

Rezultatele complete la 52 de săptămâni ale studiului sunt aşteptate la începutul anului viitor.

Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, este o tulburare neurodegenerativă progresivă care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume.

viewscnt