Neurologii de la Universitatea Oklahoma au găsit un traseu în creier unde gustul şi durerea se intersectează, într-un nou studiu ce a fost proiectat iniţial pentru a observa asocierea dintre gust şi temperatura mâncării.
Prin acest studiu, cercetătorii au arătat pentru prima dată că gustul şi semnalele durerii vin împreună în creier şi folosesc acelaşi circuit. Neurologii de la OU au primit o subvenţie pe cinci ani de 1,6 milioane de dolari de la Instituţiile Naţionale de Sănătate pentru a studia acest concept.
”Iniţial ţinta noastră a fost să analizăm modul în care simţul gustului lucrează cu senzaţia termală în acest studiu pentru a înţelege mai bine cum gustul este conectat cu preferinţele la mâncare, sănătatea şi bunăstarea. Gustul este de asemenea strâns legat de emoţii şi înţelegerea modului prin care creierul procesează gusturi diferite este semnificativă din mai multe puncte de vedere. Ce am descoperit a fost o surpriză pentru că semnalele de temperatură convergeau cu gustul lângă mezencefal, ceea ce făceau şi mesajele neuronale pentru gust şi durere”, a spus cercetătorul principal Christian Lemon, profesor asociat la Departamentul de Biologie de la Colegiul de Arte şi Ştiinţe din OU, citat de sciencedialy.com.
Lemon şi echipa sa au folosit o tehnică a biologiei moleculare şi a fiziologiei pentru a înţelege modul în care căile pentru gust şi cele termale ar putea converge cu durerea.
Ceea ce au învăţat cercetătorii din acest studiu este că circuitul neuronal ce poartă semnale pentru gusturi aversive, de asemenea poartă şi răspunsul la durere. Această intersecţie ar putea susţine o funcţie protectivă şi arată posibilitatea ca mesajele de gust ar putea schimba modul de transmitere a semnalelor de durere în creier, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Simţul gustului este un detector senzorial şi nutrient complicat ce are multe implicaţii pentru modul în care sistemul nervos ghidează preferinţele la mâncare şi potenţial durerea.
Acum că circuitul a fost identificat, cercetătorii de la OU vor explora manipularea circuitului pentru a îi testa influenţa asupra comportamentelor asociate cu gustul şi durerea.
În cele din urmă, înţelegerea gustului este critică pentru definirea rolului acestuia în tulburări umane asociate cu comportamente alimentare, cum ar fi obezitatea, diabetul şi alte afecţiuni şi boli.