Expunerea la arsenic creşte riscul de a dezvolta probleme cardiace, arată un studiu realizat în SUA

Expunerea la arsenic creşte riscul de a dezvolta probleme cardiace, arată un studiu realizat în SUA

Consumul de apă potabilă care este contaminată chiar cu niveluri moderate de arsenic poate duce la o creştere a grosimii peretelui ventriculului stâng şi la hipertrofie ventriculară, arată un nou studiu realizat în Statele Unite.

Cercetătorii care au analizat nivelurile de arsenic de la mai mult de 1.000 de adulţi au descoperit că riscul de îngroşare a peretelui ventriculului într-o perioadă de aproximativ cinci ani a fost semnificativ mai mare la cei cu cea mai mare expunere la arsenic.

”Este important pentru publicul larg să fie conştient de faptul că arsenicul poate fi un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Sursele potenţiale de expunere trebuie luate în considerare, în special pentru persoanele care consumă apă din puţurile private. Fântânile private nu sunt în prezent reglementate, iar persoanele care le folosesc, inclusiv copii şi adulţi tineri, nu sunt protejate”, a spus autorul principal al studiului, dr. Gernot Pichler, de la Spitalul Clinic Hietzing din Viena, citat de Reuters.

Pentru a analiza impactul arsenicului asupra inimii, Pichler şi colegii săi au apelat la datele din studiul ”Strong Heart Family”, un studiu pe termen lung al factorilor de risc cardiovascular în rândul americanilor. Noul raport a inclus 1.337 de adulţi din Arizona, Oklahoma, Dakota de Nord şi Dakota de Sud, a căror vârstă medie a fost sub 31 de ani, când le-au fost măsurat prima oară nivelul de arsenic. La început, niciunul din participanţii la studiu nu a prezentat diabet sau boli de inimă.

Valorile geometriei şi funcţionării ventriculului stâng au fost evaluate utilizând ecocardiografia transtoracică la momentul iniţial şi urmărite ulterior pe parcursul cercetării. Expunerea arsenicului a fost evaluată în probele de urină.

În timpul perioadei de urmărire carea durat aproximativ şapte ani, persoanele cu niveluri mai ridicate de arsenic au avut mai multe şanse de a avea o îngroşare a ventriculului stâng. Un nivel de arsenic de două ori mai ridicat a fost asociat cu o creştere a riscului mai crescut cu 47%.

Printre participanţii cu niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale sau cei care utilizează medicamente care scad presiunea sanguină, impactul arsenicului a fost şi mai puternic: nivelurile mai ridicate de arsenic au fost legate de un risc cu 58% mai mare de a dezvoltă hipertrofie ventriculară în acest grup .

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 800 de milioane de oameni din întreaga lume sunt expuşi unor concentraţii ridicate de arsenic.
În SUA statisticile de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (US Surveillance Geological Survey) arată că 2,1 milioane de oameni consumă apă din puţuri cu concentraţii ridicate de arsenic.

Expunerea la arsenic la nivel global a fost mai mare decât în SUA, dar mai mică decât cea găsită în Mexic şi Bangladesh, notează autorii studiului.

Această nu este prima cercetare care arată că arsenicul poate duce la boli cardiovasculare, studii anterioare au asociat toxina cu riscuri crescute pentru accidentul vascular cerebral şi de ateroscleroza accelerată.

viewscnt