Bărbaţii de vârstă mijlocie care mănâncă mai multe fructe şi legume ar putea să-şi diminueze riscul de avea probleme cognitive, odată cu înaintarea în vârstă, în comparaţie cu cei care nu consumă foarte des aceste alimente, arată un studiu din S.U.A.
Cercetătorii au urmărit aproximativ 28.000 de bărbaţi timp de două decenii, începând cu vârsta de 51 de ani. La fiecare patru ani, participanţii au răspuns chestionarelor privind consumul de fructe, legume şi alte alimente. De asemenea, au supuşi unor teste cognitive şi de abilităţi de memorie când au ajuns la vârsta de 73 de ani, scrie Reuters.
Pe baza rezultatelor acestor teste, cercetatorii au descoperit ca, barbatii de peste 70 de ani care au consumat in mod regulat mai multe legume in deceniile anterioare au fost cu 17% mai putin susceptibili sa dezvolte probleme cognitive moderate si cu 34% mai putin supuşi riscului unor boli cognitive grave, decât bărbaţii ale căror diete au conţinut mai puţine astfel de alimente.
Consumul de fructe, in ansamblu, nu pare sa influenteze riscul unor probleme cognitive moderate, dar barbatii care beau mai mult suc de portocale aveau 47% mai putine sanse de a avea deficite cognitive extinse decat barbatii care au baut mai putin, susţin cercetatorii.
Alături de sucul de portocale alte fructe şi legume al căror consum pe termen lung este benefic funcţiei cognitive sunt legumele cu frunze verzi, portocaliu închis şi legume roşii şi fructele de pădure mai reiese din studiul celor de la Chan School of Public Health din Boston.
Pentru a evalua impactul obiceiurilor alimentare de la vârsta mijlocie asupra evoluţiei funcţiei cognitive mai târziu în viaţă, cercetătorii au administrat chestionare concepute pentru a măsura abilităţile de memorie şi raţionament.
Printre altele, au întrebat dacă bărbaţii au avut probleme să-şi amintească lucruri precum evenimente recente sau articole din listele de cumpărături, inclusiv dacă au avut probleme de a urma instrucţiuni sau de a urmări emisiuni de televiziune sau dacă s-au pierdut pe străzi familiare.
În aceste teste, 55% dintre participanţi aveau aptitudini bune de gândire şi de memorie, 38% aveau competenţe moderate şi 7% aveau abilităţi slabe de gândire şi de memorie.
Cercetătorii au grupat participanţii în cinci grupuri pe baza consumului de fructe şi legume. Grupul cu cel mai mare consum de legume a mâncat aproximativ şase porţii pe zi, comparativ cu aproximativ două porţii pentru grupul cu cel mai mic aport. Pentru fructe, grupul cu cel mai mare consum a mâncat aproximativ trei porţii pe zi, comparativ cu o jumătate de porţie pentru grupul cu cel mai mic consum.
O porţie de fructe este considerată o ceaşcă de fructe sau jumătate de ceaşcă de suc de fructe. O porţie de legume este considerată o ceaşcă de legume crude sau două cupe de verdeaţă cu frunze.
În general, 6,6% dintre bărbaţii care au mâncat cele mai multe legume au dezvoltat o funcţie cognitivă slabă, comparativ cu 7,9% dintre bărbaţii care au mâncat cel mai puţin.
În cazul fructelor şi al sucurilor de fructe 6,9 la sută dintre bărbaţii care au băut suc de portocale în fiecare zi au dezvoltat o funcţie cognitivă slabă, comparativ cu 8,4 la sută dintre bărbaţii care au băut suc de portocale mai puţin de o dată pe lună.