Insuficienţa cardică cauzează tot mai multe decese în rândul adulţilor, arată studiu realizat în SUA

Insuficienţa cardică cauzează tot mai multe decese în rândul adulţilor, arată studiu realizat în SUA

Numărul adulţilor din Statele Unite care mor din cauza insuficienţei cardiace este mai mare în prezent decât în urmă cu un deceniu, iar cea mai puternică creştere a mortalităţii se înregistrează la adulţii tineri şi de vârstă mijlocie, arată datele unui nou studiu.

Cercetătorii au examinat date de la CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din S.U.A. asupra deceselor cauzate de insuficienţa cardiacă între anii 1999 şi 2017 printre adulţii cu vârste cuprinse între 35 şi 84 de ani.

Între 1999 şi 2012, ratele decesului cauzat de insuficienţă cardiacă au scăzut de la 78,7 la 100.000 de adulţi la 53,7 la 100.000, conform cercetătorilor. Dar apoi ratele mortalităţii au început să crească, ajungând la 59,3 de decese pentru fiecare 100.000 de persoane la sfârşitul perioadei de studiu.

”Până în 2012 am văzut un declin al deceselor din cauze cardiovasculare ale pacienţilor ce au avut parte de o insuficienţă cardiacă şi acest lucru este cel mai probabil datorat avansărilor tratamentelor medicale şi chirurgicale pentru insuficienţă cardiacă. Oricum, acest studiu demonstrează pentru prima dată că rata de deces cardiovascular este acum în creştere printre pacienţii cu probleme cardiace şi această creştere este în special îngrijorătoare pentru decesul prematur al persoanelor sub 65 de ani”, a spus autorul studiului dr. Sadiya Khan de la Şcoala de Medicină Feinberg a Universităţii de Nord-vest din Chicago, citat de Reuters.

În jur de 5,7 milioane de adulţi americani suferă de o insuficienţă cardiacă, conform CDC, iar jumătate din persoanele ce dezvoltă această afecţiune mor în primii cinci ani de la diagnostic. În acest studiu, afro-americanii au fost mai predispuşi la deces din această cauză, în comparaţie cu albii, iar această imparitate a fost pronunţată în special în cazul adulţilor mai tineri, au raportat cercetătorii în ”Journal of the American College of Cardiology”.

În comparaţie cu bărbaţii albi, cei negri au avut un risc de 1,16 ori mai mare de deces din cauza cedării inimii în 1999, dar de 1,43 de ori mai mare în 2017, a arătat studiul. Şi în comparaţie cu femeile albe, femeile negre au început cu un risc de 1,35 de ori mai mare şi la sfârşitul studiului au arătat unul de 1,54 de ori mai mare.

Când cercetătorii au analizat doar adulţii între 35 şi 64 de ani, diferenţele rasiale au fost chiar mai mari: în 2017 bărbaţii negri au avut un risc de 2,60 de ori mai mare de deces din cauza insuficienţei cardiace, iar femeile unul de 2,97 de ori mai mare.

”Mai mult de 50 de procente dintre adulţii de culoare au hipertensiune şi rate mari de obezitate şi diabet, iar acest lucru poarte explica o parte a a cazurilor de mortalitate legată de insuficienţa cardiacă. În afara diferenţelor prevalenţei factorilor de risc, diferenţa în accesul la îngrijire medicală contribuie din nefericire atât la prevenirea inadecvată, cât şi la diagnostic. Trebuie să ne descurcăm mai bine în termenii accesului la îngrijire medicală pentru toţi americanii”, a explicat Khan.

Studiul a folosit date de la CDC ce au inclus cauzele de la bază şi cele care contribuie la deces din toate certificatele de deces din Statele Unite între anii 1999 şi 2017 – un total mai mare de 47,7 de milioane de persoane. Studiul nu a fost proiectat pentru a determina care ar putea fi cauza creşterii numărului de decese legate de insuficienţa cardiacă.

viewscnt