Avantajele şi dezavantajele consumului de cafea au fost dezbătute timp de decenii, însă un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Australia de Sud arată că şase sau mai multe cafele pe zi pot fi dăunătoare sănătăţii, crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu până la 22%.
În Australia, una din şase persoane este afectată de boli cardiovasculare. Aceste boli reprezintă o cauză majoră de deces, cu o persoană ce moare la fiecare 12 minute. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), bolile cardiovasculare sunt cauza principală de deces şi totuşi pot fi prevenite cel mai uşor.
Cercetând asocierea dintre consumul de cafea pe termen lung şi bolile cardiovasculare, cercetătorii dr. Ang Zhou de la UniSA şi prof. Elina Hypponen de la Australian Centre for Precision Health au spus că cercetarea lor a stabilit punctul de la care cofeina în exces poate provoca tensiune arterială ridicată, precursoare boliilor cardiovasculare.
Aceasta este prima dată când s-a stabilit o limită asupra consumului sigur de cafea pentru sănătatea cardiovasculară.
”Cafeaua este cel mai comun stimulat consumat din lume dar oamenii mereu se întreabă care este nivelul de la care cofeina este prea multă. Majoritatea oamenilor sunt de acord că dacă bei multă cafea poţi avea stări de nervozitate, iritare sau poţi chiar avea ameţeli – acest lucru este din cauza cofeinei care ajută corpul să lucreze mai repede şi mai mult, dar cel mai probabil sugerează şi că ai atins limita la acel moment. De asemenea, ştim că riscul de boli cardiovasculare creşte cu tensiunea arterială ridicată, o consecinţă cunoscută a consumului de cofeină în exces. Pentru a menţine o inimă sănătoasă şi o tensiune arterială sănătoasă, oamenii trebuie să îşi limiteze cafelele la mai puţin de şase ceşti pe zi – în baza datelor noastre conform cărora şase era punctul la care cofeina începea să afecteze negativ riscul cardiovascular”, a spus prof. Hypponen, citat de sciencedialy.com.
Folosind date de la UK Biobank ale 347.077 de participanţi cu vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani, studiul a explorat abilitatea genei de metabolizare a cofeinei (CYP1A2) de a procesa mai bine cofeina, identificând riscuri crescute ale bolilor cardiovasculare în linie cu consumul de cafea şi variaţiile genetice.
Prof. Hypponen a spus că în ciuda genei ce este de trei ori mai rapidă la metabolizarea cafeinei, cercetătorii nu susţin ideea conform căreia aceste persoane ce deţin gena CYP1A2 putea consuma în siguranţă mai multă cofeină sau mai frecvent, fără efecte negative asupra sănătăţii.
”Un număr estimat de trei miliarde de ceşti de cafea sunt consumate în fiecare zi în lume. Cunoaşterea limitelor, a ceea ce este bine pentru tine şi ceea ce nu este este imperativă. Ca în cazul multor altor lucruri, este vorba de moderaţie. Sănătatea ta va plăti pentru orice exces”, a adăugat Hypponen.