Medicamentul antiplachetar Ticagrelor ucide bacteriile rezistente la antibiotice gram-pozitive, a arătat un studiu realizat pe animale de laborator.
”Aceste descoperiri garantează cercetări ulterioare, inclusiv proiectarea studiilor clinice personalizate care compară activitatea protectivă a Ticagrelor împotriva infecţiei bacteriene gram-pozitive pentru pacienţii cu boli cardiovasculare”, au explicat dr. Patrizio Lancellotti de la CHU Sart Tilman din Liege, Belgia pentru Reuters.
Studiile clinice ale Ticagrelor au sugerat că ar putea avea proprietăţi antimicrobiene, conform autorilor; o analiză ulterioară a arătat un risc mai scăzut de deces în urma tratamentului infecţiei cu Ticagrelor în comparaţie cu Clopidogrel, în timp ce alt studiu a arătat o funcţie pulmonară mai bună la pacienţii spitalizaţi pentru pneumonie ce luau Ticagrelor.
Dr. Lancellotti şi echipa sa au testat Ticagrelor şi cei trei metaboliţi majori ai săi împotriva câtorva rădăcini gram-pozitive de stafilococ, enterococ şi streptococ, inclusiv rădăcini multi-rezistente la medicamente. Ticagrelor şi metabolitul său AR-C124910 au avut efecte bactericide asupra tuturor rădăcinilor gram-pozitive testate, dar niciunul asupra celei gram-negative Escherichia coli. Efectele bactericide ale Ticagrelor au fost superioare celor ale Vancomicinei şi similare cu cele ale Daptomicinei. De asemenea, medicamentul a avut efecte sinergice cu Vancomicina, Rifampicina şi Ciprofloxacina şi a inhibitat formarea biofilmului.
La şoarecii de alborator infectaţi cu S. Aureus, Ticagrelor într-o doză orală standard antiplachetară a blocat creşterea biofilmului şi răspândirea bacteriei.
”Chiar dacă concentraţiile bactericide nu sunt atinse sistematic la pacienţii ce primesc dozele tipice pentru tratarea bolilor cardiovasculare... activitatea antibacteriana în cadrul infecţiilor tot poate fi atinsă. Ticagrelor s-ar putea arăta superior faţă de alţi inhibitori P2Y12 la pacienţii cu boli cardiovasculare cu riscul de infecţii bacteriene gram-pozitive, ca endocardita infecţioasă. Demonstraţia in vivo a activităţii antibacteriene a dozelor antiplachetare Ticagrelor a fost obţinută la şoareci, ce diferă totuşi de oameni în termenii farmacocineticii. În ciuda acestui lucru, descoperirile noastre încurajează de asemenea cercetări ulterioare asupra unor noi potenţiale antibiotice derivate din Ticagrelor”, a mai precizat dr. Lancellotti.