O echipă de cercetători de la Universitatea Baptistă din Hong kong a dezvoltat o nouă metodă prin care se pot elimina efectele secundare nedorite ale medicamentelor, prin modificarea chiralităţii moleculelor.
Noua metodă foloseşte un dispozitiv de fabricaţie de nanostructuri, prin care se poate modifica chiralitatea moleculelor – adică proprietatea moleculelor de a admite aranjări diferite ale elementelor structurale.
În acest mod, efectele secundare ale unui medicament, ce pot apărea atunci când medicamentul conţine molecule cu chiralitate incorectă, pot fi eliminate.
Cele mai multe molecule au două configuraţii, sau versiuni chirale. Chiar dacă au aceeaşi formulă moleculară, cele două versiuni chirale au aranjări diferite ale atomilor în structură, fiecare fiind considerată imaginea în oglindă a celeilalte – aşa cum este mâna dreaptă faţă de mâna stângă. De altfel, chiar aşa sunt numite cele două versiuni.
Moleculele cu chiralitate de “mâna dreaptă” au efecte biochimice diferite de cele cu chiralitate de “mâna stângă”, arată studiul prezentat în publicaţia Nature Chemistry.
Potrivit cercetătorilor, peste jumătate dintre medicamente conţin cantităţi egale de molecule cu chiralitate de “mâna dreaptă” şi de “mâna stângă”: una dintre versiuni poate vindeca boala, în timp ce cealaltă poate genera reacţii adverse.
Însă noua metodă permite separarea moleculelor cu chiralităţi diferite şi fabricarea de medicamente în care moleculele au doar o singură versiune chirală, care are efectul terapeutic dorit.
Noua abordare permite fabricarea de medicamente cu o eficienţă şi siguranţă îmbunătăţiţe, mai arată studiul, citat de sciencedaily.com.