O nouă terapie pentru cancerul osos, care utilizează un material numit sticlă bioactivă şi elementul chimic galiu, a obţinut rezultate promiţătoare în studiile preclinice, obţinând o rată de succes de 99%.
Terapia a fost dezvoltată de o echipă de cercetători de la Universitatea Aston din Birmingham, Marea Britanie, şi utilizează sticla bioactivă în combinaţie cu galiu, un element chimic metalic. Noua terapie a fost prezentată într-un articol publicat săptămâna aceasta în Biomedical Materials.
Această nouă terapie a fost testată în laborator de echipa condusă de prof. Richard Martin de la Colegiul de Inginerie şi Ştiinţe Fizice din cadrul Universităţii Aston.
În testele realizate în laborator, terapia a distrus 99% dintre celulele osteosarcomului (cancer osos), fără a afecta celulele sănătoase din oase.
Ulterior, cercetătorii au introdus sticla bioactivă în fluide ale organismului uman, iar după şapte zile au detectat primele stadii de formare a osului.
Galiul este un element chimic toxic, care ucide celulele canceroase. Acestea îl absorb imediat ce intră în contact cu el, prevenind eliminarea celulelor sănătoase din apropiere.
Osteosarcomul este cel mai frecvent cancer osos, iar în ciuda utilizării chimioterapiei şi chirurgiei pentru eliminarea tumorilor, ratele de supravieţuire nu s-au îmbunătăţit semnificativ faţă de anii '70 ai secolului trecut.
În cazul pacienţilor care înregistrează recăderi după un prim tratament, rata de supravieţuire este mult redusă.
Până acum, mai multe echipe de cercetare au studiat utilizarea de sticlă sau ceramică bioactivă pentru tratarea cancerului osos, însă cu un succes limitat.
Potrivit autorilor studiului, aceasta este prima cercetare care arată un progres real în utilizarea acestei abordări terapeutice în tratamentul cancerului osos.
"Credem că rezultatele noastre pot duce la un tratament mai eficace şi localizat, cu efecte secundare limitate, şi chiar la regenerarea oaselor afectate de boală", a declarat prof. Richard Martin, citat de sciencedaily. com.