O descoperire revoluţionară ar putea deschide calea pentru noi terapii de prevenire a bolilor cardiovasculare şi AVC

O descoperire revoluţionară ar putea deschide calea pentru noi terapii de prevenire a bolilor cardiovasculare şi AVC

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a identificat mecanismul prin care colesterolul din alimentaţie este absorbit în celule.

Recenta descoperire, care a fost publicată în revista Science, deschide noi oportunităţi de intervenţie terapeutică pentru controlul absorbţiei colesterolului, care ar putea completa alte terapii şi ar putea salva vieţi.

Cercetarea, realizată împreună cu specialişti din Statele Unite, China şi Australia, arată că două proteine (numite Aster B şi Aster C) joacă un rol-cheie în transportul colesterolului de la membrana celulelor care căptuşesc intestinul la compartimentul intern, unde este modificat înainte de a fi pus în circulaţia sangvină.

Finanţarea a venit de la Fundaţia Leducq, care a acordat 6 milioane de dolari unui număr de opt laboratoare din Statele Unite şi Europa pentru cercetări în colaborare privind modul în care colesterolul este transportat în corpul uman.

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester, de la Institutul de Biologie Structurală şi Chimică, şi-au folosit expertiza pentru a descoperi modul în care ezetimib, un medicament pentru reducerea colesterolului, blochează capacitatea Aster B şi C de a transporta substanţele grase (trigliceride).

Efortul internaţional şi-a propus identificarea modalităţilor prin care pot fi combătute bolile cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale.

Potrivit cercetătorilor, cunoştinţele din domeniile importante ale absorbţiei şi metabolismului colesterolului şi, în special, a modului în care colesterolul se deplasează în interiorul celulelor şi ţesuturilor, sunt esenţiale pentru prevenirea bolilor.

Noile descoperiri vor contribui la conceperea unor noi medicamente şi terapii care să vizeze proteine specifice implicate în aceste căi pentru a combate cele mai presante probleme de sănătate publică, cum ar fi infarctul miocardic şi AVC.

Colesterolul este o substanţă grasă naturală care se găseşte în sânge. Produs în ficat, se găseşte, de asemenea, în unele dintre alimentele pe care le consumăm, cum ar fi carnea roşie şi produsele lactate. Prăjirea alimentelor poate, de asemenea, să adauge colesterol în dietă.

Deşi avem nevoie de colesterol în corp pentru a funcţiona, a avea prea mult (colesterol ridicat) poate înfunda arterele, provocând probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

„Dacă putem împiedica absorbţia unei părţi din colesterol în celule, am putea, în cele din urmă, să împiedicăm nivelul ridicat de colesterol şi să reducem riscul de infarct şi de AVC, şi, prin urmare, să salvăm vieţi", a declarat profesorul John Schwabe, directorul Institutului de Biologie Structurală şi Chimică,

Echipa de experţi de la Leducq şi-a propus să identifice modul în care metabolismul şi transportul colesterolului afectează nivelul colesterolului şi ateroscleroza.

Transportatorii de colesterol sunt esenţiali pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge, prin urmare, cercetătorii testează molecule mici care influenţează funcţia acestor transportatori pentru a dezvolta medicamente care, în cele din urmă, pot reduce riscul de infarct şi de AVC.

viewscnt