Ministerul Sănătăţii propune majorarea numărului de posturi la Academia de Ştiinţe Medicale, o instituţie aflată în subordine şi care este finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat. Propunerea vine în condiţiile în care coaliţia de guvernare a decis îngheţarea angajărilor la stat în 2025, prin suspendarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern (HG), care modifică Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 (privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii).
Astfel, Academia de Ştiinţe Medicale va avea cinci posturi suplimentare, autorii proiectului susţinând că majorarea a fost aprobată în iunie 2024 de către guvern, printr-un memorandum.
“Ca urmare a aprobării Memorandumului cu tema: „Exceptarea de la procesul de desfiinṭare a Academiei de Stiinṭe Medicale, unitate din subordinea Ministerului Sănătăṭii şi suplimentarea statului de funcṭii al acestuia cu un număr de 5 posturi”, ȋn şedinṭa Guvernului Romȃniei din data de 28.06.2024, statul de funcṭii al instituṭiei a fost suplimentat cu un număr de 5 posturi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Totuşi, pe lista proiectelor de acte normative discutate în şedinţa de guvern din 28 iunie 2024, publicată de Secretariatul General al Guvernului, nu apare un memorandum pe această temă.
Statutul Academiei de Ştiinţe Medicale, aprobat printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 1.665/2004, cu modificările ulterioare), stabileşte un număr maxim de 15 posturi pentru instituţie.
“A.S.M. dispune de un aparat propriu, format din 15 posturi, încadrat cu personal ştiinţific, tehnic, economic, juridic şi administrativ, care asigură activitatea curentă, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat Ministerului Sănătăţii pentru unităţile subordonate”, prevede actul normativ menţionat.
Academia de Ştiinţe Medicale este inclusă în lista instituţiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii care sunt finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, alături de cele şase institute de medicină legală, Institutul Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Aceste nouă instituţii au un număr maxim de posturi de 947.
De pe această listă va dispărea Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog Bucureşti, care va fi mutat pe lista unităţilor finanţate integral de la bugetul de stat.