O dietă bazată pe substanţe conţinute în plante a inversat simptomele asemănătoare Alzheimer în testele realizate în laborator

O dietă bazată pe substanţe conţinute în plante a inversat simptomele asemănătoare Alzheimer în testele realizate în laborator

O dietă care conţine compuşi găşiţi în ceaiul verde şi morcovi a inversat simptomele asemănătoare cu Alzheimer la şoareci programaţi genetic pentru a dezvolta boala, arată un studiu realizat de cercetători de la University of Southern California.

Cercetătorii subliniază faptul că studiul, publicat recent în ”Journal of Biological Chemistry”, a fost realizat pe şoarecii de laborator şi multe descoperiri făcute pe şoareci nu se traduc niciodată în tratamente umane.

Cu toate acestea, constatările arată că anumite suplimente pe bază de plante deja disponibile ar putea oferi protecţia împotriva demenţei la om.

”Nu trebuie să aştepţi 10 până la 12 ani pentru ca un medicament să intre pe piaţă, poţi face aceste schimbări alimentare astăzi, ceea ce este foarte încurajator”, a spus autorul principal Terrence Town, profesor de fiziologie şi neurostiinta la Keck School of Medicine of USC's Zilkha Neurogenetic Institute, citat  de sciencedaily.com.

Mai mult, studiul susţine ideea că terapia combinată, mai degrabă decât o pastilă magică, poate oferi cea mai bună abordare pentru tratarea celor 5,7 milioane de americani care trăiesc cu Alzheimer.

Tratamentul combinat este deja standardul de îngrijire pentru boli cum ar fi cancerul, infecţia cu HIV şi artrita reumatoidă.

Pentru acest studiu, cercetătorii au studiat doi compuşi: EGCG sau epigallocatechin-3-galat, un ingredient cheie din ceaiul verde şi FA sau acidul ferulic, care se găseşte în morcovi, roşii, orez, grâu şi ovăz.

Cercetătorii au repartizat aleatoriu 32 de şoareci cu simptome asemănătoare cu Alzheimer în unul din cele patru grupuri cu un număr egal de masculi şi femele. Pentru comparaţie, fiecare grup conţine, de asemenea, un număr egal de şoareci sănătoşi.

Timp de trei luni, şoarecii au consumat o combinaţie de EGCG şi FA, sau numai EGCG sau FA, sau un placebo. Doza a fost de 30 mg pe kilogram de greutate corporală - o doză bine tolerată de oameni şi uşor de consumat ca parte a unei diete sănătoase, pe bază de plante sau sub formă de suplimente.

Înainte şi după dietă specială de trei luni, oamenii de ştiinţă au analizat şoarecii printr-o serie de teste neuropsihologice care sunt aproape similare cu testele de gândire şi de memorie care evaluează demenţa la om.

O notă specială a fost un labirint în formă de Y, care testează memoria spaţială a şoarecelui, o abilitate pe care oamenii o folosesc pentru a-şi găşi calea într-o clădire.

Şoarecii sănătosi au explorat instinctiv fiecare braţ al labirintului Y, căutând mâncare sau o rută pentru a scăpa şi a intra în cele trei braţe în ordine mai des decât în ​​mod accidental. Şoarecii afectaţi nu au putut face acest lucru.

După trei luni, tratamentul combinat, cu ambele substanţe, a restaurat complet memoria celor afectaţi, iar şoarecii cu Alzheimer au avut performanţe la fel de bune ca cei sănătoşi, susţin autorii studiului.

Mecanismul care a deteriminat inversarea simtomelor degenerative este abilitatea substanţelor de a împiedica proteinele precursoare ale amiloidului să se spargă în protein mai mici numite beta-amiloid lipicioase care apar în exces în creierul bolnavilor de Alzheimer. În plus, substanţele provenite din plante au redus neuroinflamaţia şi stresul oxidativ în creier, aspecte-cheie ale patologiei Alzheimer la om.

viewscnt