O echipă internaţională de cercetători a descoperit noi factori genetici ai Alzheimer

O echipă internaţională de cercetători a descoperit noi factori genetici ai Alzheimer

O echipă de cercetători din mai multe ţări a descoperit nouă factori genetici noi care cresc riscurile de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai răspândită formă de demenţă.  

Studiile realizate anterior au detectat 20 de factori genetici asociaţi cu Alzheimer, dar aceştia explică doar o mică parte dintre posibilele cauze ale afecţiunii, potrivit medicalnewstoday.com.

Noul studiu, prezentat în publicaţia Nature Genetics, prezintă noi mecanisme biologice care pot provoca această afecţiune neurodegenerativă.

Cercetătorii cunosc de mult timp că factorii genetici pot avea un rol important în dezvoltarea bolii.

Echipa de cercetători - formată din profesorul Danielle Posthuma de la Universitatea Vrije din Amsterdam, Dr. Ole Andreassen de la Universitatea Oslo, Norvegia, şi Dr. Stephan Ripke de la Broad Institute din Boston, SUA – a realizat un studiu genetic care a analizat 455.000 de persoane de origine europeană.

Unele persoane incluse în studiu au fost diagnosticate recent cu Alzheimer, în timp ce alte persoane au avut ascendenţi cu această afecţiune.

În urma analizei, cercetătorii au descoperit 29 de zone ale genomului asociate cu Alzheimer, din care nouă erau necunoscute până acum.

Noile descoperiri aduc noi clarificări privind posibilele mecanisme biologice care favorizează dezvoltarea Alzheimer.

Astfel, cercetătorii au descoperit alterări ale unor gene din celule care au un rol important în sistemul imunitar. De asemenea, studiul a detectat procese legate de lipide şi de degradarea unor proteine.

“Am descoperit că anumite schimbări la nivelul genelor din celulele microgliale sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer”, a explicat Prof. Posthuma.

Celulele microgliale sunt o parte importantă a sistemului imunitar al creierului, potrivit cercetătorilor.

Studiul mai arată că schimbări la nivelul lipidelor pot deteriora răspunsul imunitar al celulelor microgliale, afectând sănătatea creierului.

O altă descoperire făcută de cercetători este legată de aşa-numita “rezervă cognitivă” – un concept care se referă la capacitatea creierului de a se adapta la provocări şi de a găsi noi soluţii pentru a rezolva probleme.

Oamenii îşi pot creşte rezerva cognitivă prin educaţie, prin învăţarea continuă a unor noi lucruri, ceea ce permite menţinerea unei minţi active.

Studii anterioare au arătat deja că un nivel ridicat de rezervă cognitivă protejează împotriva riscurilor de a dezvolta boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Circa 5,7 milioane de persoane din SUA sunt în prezent diagnosticate cu Alzheimer, iar ultimele estimări arată că numărul de pacienţi cu această afecţiune ar putea ajunge la aproape 14 milioane în 2060.

viewscnt