Un studiu realizat de cercetători de la Karolinska Institutet din Suedia arată că o moleculă ARN cu rol în prevenirea formării tumorilor îşi poate schima structura şi controla producerea de proteine în celule, o descoperire care poate avea implicaţii clinice importante şi permite abordarea unor noi strategii pentru tratamentul cancerului.
Moleculele scurte de ARN din celulele organismului uman, numite microARN, au un rol important în reglarea ARN-ului mesager (mARN) – molecula care codifică proteinele.
Mecanismul exact de funcţionare a acestui sistem de reglare este încă neclar, însă cercetătorii cunosc faptul că microARN poate inhiba moleculele mARN şi bloca, în acest fel, producerea de proteine – ceea ce reprezintă o ţintă pentru dezvoltarea de medicamente.
“Este important să cunoaştem mai bine modul în care microARN reglează producerea de proteine, pentru că acest proces este perturbat în mai multe afecţiuni, inclusiv în cancer”, a explicat Katja Petzold, profesor la departamentul de biochimie medicală din cadrul Karolinska Institutet şi coordonator al studiului, citată de sciencedaily.com.
Cercetătorii au studiat un tip de microARN numit miR-34a, care are un rol important, chiar dacă indirect, în cancer, deoarece reglează activitatea proteinei p53 – considerată un adevărat “gardian al genomului”, deoarece are capacitatea de a preveni formarea cancerului.
Schimbări la nivelul funcţionării p53 sunt asociate frecvent cu mai multe forme de cancer. Astfel, miR-34a poate deregla mARN-ul care codează Sirt1 – o proteină ce dezactivează p53, arată studiul prezentat săptămâna aceasta în publicaţia Nature.
Cercetătorii suedezi au reuşit să identifice structura şi dinamica miR-34a folosind mai multe tehnologii moderne, descoperind că legătura miR-34a-mARN există în două stări diferite structural: una moderat activă, în 99% din cazuri, şi una cu activitate crescută, în 1% din cazuri.
Aceste două stări se pot modifica, atunci când se află în echilibru, însă fiecare stare poate fi modificată de factori exteriori.
“Odată ce aflăm cum să realizăm schimbarea stărilor, putem folosi informaţia pentru dezvoltarea unui medicament care să controleze producerea unei anumite proteine”, a menţionat Katja Petzold.
În cadxrul studiului, cercetătorii au descoperit că miR-34a poate deregla şi producerea altor proteine în organism, şi nu doar a proteinei Sirt1.