Două decenii de studii sugerează beneficiile pentru sănătate asociate cu dietele pe bază de plante, dar cercetătorii avertizează împotriva recomandărilor generale de adoptare a unor astfel de diete până când nu sunt completate lacunele de cunoştinţe rămase.
Dietele vegetariene şi vegane sunt asociate, în general, cu o stare mai bună în privinţa diverşilor factori medicali legaţi de sănătatea cardiovasculară şi de riscul de cancer, precum şi cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, cancer şi deces, potrivit unei noi meta-analize care a inclus 49 de lucrări publicate anterior.
Constatările au fost publicate joi, în revista cu acces liber PLOS ONE.
Studii anterioare au asociat anumite diete alimentare cu un risc crescut de boli cardiovasculare şi cancer.
O dietă săracă în produse vegetale şi bogată în carne, cereale rafinate, zahăr şi sare este asociată cu un risc mai mare de deces.
S-a sugerat că reducerea consumului de produse de origine animală în favoarea celor de origine vegetală reduce riscul de boli cardiovasculare şi de cancer.
Cu toate acestea, beneficiile generale ale unor astfel de diete rămân neclare.
Pentru a îmbunătăţi cunoştinţele despre beneficiile potenţiale ale dietelor pe bază de plante, o echipă internaţională din Italia, Marea Britanie şi Statele Unite, a analizat 48 de lucrări publicate între ianuarie 2000 şi iunie 2023, care au compilat ele însele dovezi din mai multe studii anterioare.
„Studiul nostru evaluează impactul diferit al dietelor fără produse animale asupra sănătăţii cardiovasculare şi a riscului de cancer, arătând cum o dietă vegetariană poate fi benefică pentru sănătatea umană şi poate fi una dintre strategiile preventive eficiente pentru cele două boli cronice cu cel mai mare impact asupra sănătăţii umane în secolul XXI", scriu autorii.
Folosind o abordare de analiză de tip „umbrelă", ei au extras şi analizat datele din cele 48 de lucrări privind legăturile dintre dietele pe bază de plante, sănătatea cardiovasculară şi riscul de cancer.
Analiza lor a arătat că, în general, dietele vegetariene şi vegane au o asociere statistică solidă cu o stare de sănătate mai bună în ceea ce priveşte o serie de factori de risc asociaţi cu bolile cardiometabolice, cancerul şi mortalitatea, cum ar fi tensiunea arterială, gestionarea zahărului din sânge şi indicele de masă corporală (IMC).
Astfel de diete sunt asociate cu un risc redus de boală cardiacă ischemică, cancer gastro-intestinal şi de prostată, precum şi de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, în rândul femeilor însărcinate în mod specific, cele cu diete vegetariene nu s-au confruntat cu nicio diferenţă în ceea ce priveşte riscul de diabet gestaţional şi de hipertensiune arterială în comparaţie cu cele cu diete care nu se bazează pe plante.
În general, aceste constatări sugerează că dietele pe bază de plante sunt asociate cu beneficii semnificative pentru sănătate.
Cu toate acestea, după cum au remarcat cercetătorii, puterea statistică a acestei asocieri este limitată în mod semnificativ de numeroasele diferenţe dintre studiile anterioare în ceea ce priveşte regimurile alimentare specifice urmate, datele demografice ale pacienţilor, durata studiului şi alţi factori.
În plus, unele diete pe bază de plante pot introduce deficienţe de vitamine şi minerale pentru unele persoane.
Astfel, specialiştii avertizează împotriva recomandării pe scară largă a dietelor pe bază de plante, indicând necesitatea efectuării mai multor cercetări care să valideze cunoştinţele de până acum.