Cercetătorii de la MIT au dezvoltat o nouă metodă pentru a fortifica alimentele de bază cu micronutrienţi, prin încapsularea acestora într-un polimer biocompatibil ce previne degradarea nutrienţilor în timpul depozitării sau gătitului.
Ulterior, într-un mic studiu clinic, cercetătorii au arătat că femeile ce au mâncat pâine fortificată cu fier încapsulat au fost capabile să absoarbă fierul din aliment. Cercetarea a fost publicată în ”Science Translational Medicine”.
În jur de 2 miliarde de oameni din toată lumea suferă de deficienţe de micronutrienţi cheie, cum ar fi fierul şi vitamina A. Două milioane de copii mor din cauza acestor deficienţe în fiecare an, iar persoanele ce nu au parte de o cantitate suficientă a acestor nutrienţi pot dezvolta anemie, daune cognitive sau orbire.
”Suntem foarte încântaţi că am fost capabili să dezvoltăm acest sistem unic de livrare a nutrienţilor cu potenţialul de a ajuta miliarde de persoane şi că am ajuns cu acestă metodă la nivelul studiilor clinice”, a spus autorul cercetării, Robert Langer, profesor la David H. Koch Institute de la MIT, citat de sciencedaily.com.
Acum cercetătorii speră să efectueze sutdii clinice asupra naţiunilor în curs de dezvoltare, unde deficienţele de micronutrienţi sunt comune.
Lipsa vitaminei A este cauza principală de orbire ce ar putea fi prevenită şi de asemenea ar putea îmbunătăţii imunitatea, făcând copiii mai puţin susceptibili de a dezvolta boli precum pojarul. Deficienţa de fier poate duce la anemie şi de asemenea afectează dezvoltarea cognitivă la copii, ceea ce duce la un ”ciclu de sărăcie”.
”Aceşti copii nu se descurcă bine la şcoală din cauza sănătăţii precare, iar atunci când cresc, ar putea să aibă dificultăţi privind găsirea unui loc de muncă, deci copiii lor vor trăi de asemenea în sărăcie şi adesea fără acces la educaţie”, a spus la rândul său şi coautorul Ana Jaklenec, om de ştiinţă la Koch Institute.
Echipa de la MIT, finanţată de Bill and Melinda Gates Foundation, a vrut să dezvolte o nouă tehnologie ce ar putea ajuta la eforturile de fortificare a alimentelor cu micronutrienţi esenţiali. Fortificarea a avut succes în trecut cu sarea iodată, de exemplu şi reprezintă o metodă de a încorpora nutrienţii fără a fi necesară schimbarea dietelor oamenilor.
Oricum, adăugarea vitaminei A sau a fierului în alimente nu este suficientă.
Vitamina A este foarte sensibilă la căldură şi poate fi degradată în timpul gătitului, iar fierul se poate lega de alte molecule din aliment, oferind alimentului un gust metalic.
Pentru a evita aceste lucruri, cercetătorii au vrut să găsească o metodă pentru a încapsula micronutrienţii într-un material ce i-ar proteja de degradare sau de interacţiunea cu alte molecule şi apoi i-ar elibera după ce au fost consumaţi.
Cercetătorii au testat în jur de 50 de polimeri diferiţi şi s-au concentrat pe unul cunoscut ca BMC. În prezent, acest polimer este utilizat în suplimentele dietetice, iar în SUA este clasificat ca fiind sigur.
Folosind acest polimer, cercetătorii au arătat că ar putea să încapsuleze 11 micronutrienţi diferiţi, inclusiv zincul, vitamina B2, niacina, biotina şi vitamina C, cât şi fierul şi vitamina A. De asemenea, au demonstrat că pot încapsula combinaţii de până la patru micronutrienţi împreună.
Testele de laborator au arătat că micronutrienţii încapsulaţi nu au fost afectaţi după ce au fost fierţi timp de două ore. De asemenea, încapsularea a protejat nutrienţii de lumina ultravioletă şi de chimicalele oxidante, cum ar fi polifenolii, găsiţi în fructe şi legume. Atunci când particulele au fost expuse la condiţii foarte acide (pH 1,5, pH-ul normal din stomac), polimerul a devenit solubil şi micronutrienţii au fost eliberaţi.
După testele ce au avut succes asupra animalelor, cercetătorii sau decis să testeze micronutrienţii încapsulaţi asupra oamenilor.
În primul test, cercetătorii au încorporat sulfat de fier încapsulat în terci de porumb, un produs comun şi au combinat terciul cu un sos vegetal. În acest studiu, au descoperit că persoanele ce au mâncat terciul fortificat – studente din Elveţia, majoritatea anemice – nu au absorbit atâta fier cât au sperat cercetătorii. Cantitatea de fier absorbită a fost puţin mai mică de jumătate din cantitatea absorbită de subiecţii ce au consumat sulfat de fier ce nu a fost încapsulat.
Apoi, cercetătorii au decis să refacă particulele şi au descoperit că dacă impulsionau procentajul de sulfat de fier în particule de la 3 procente la aproximativ 18 procente, puteau ajunge la ratele de absorbţie a fierului similare cu procentajul pentru sulfatul de fier neîncapsulat. În acest studiu, au combinat fierul încapsulat în făină şi apoi au folosit-o pentru a coace pâine.
Conform cercetătorilor, pasul următor este de a încerca un studiu similar într-o ţară unde multe persoane au deficienţe de micronutrienţi.
Oamenii de ştiinţă aşteaptă acum aprobarea de reglementare de la Joint Food and Agriculture Organization/World Health Organization Expert Commitee on Fod Additives. De asemenea, lucrează pentru a identifica alte alimente ce ar putea fi folositoare pentru fortificare şi pentru a mări proesul de producţie pentru a putea produce cantităţi mari de micronutrienţi sub formă de pudră.