O nouă reuşită promiţătoare în tratamentul glioblastomului, cel mai mortal şi mai agresiv tip de cancer cerebral

O nouă reuşită promiţătoare în tratamentul glioblastomului, cel mai mortal şi mai agresiv tip de cancer cerebral

Mayo Clinic a anunţat luni rezultatele unei abordări inovatoare de tratament care poate oferi o îmbunătăţire a supravieţuirii globale la pacienţii în vârstă cu glioblastom nou diagnosticat.

Glioblastomul este cel mai letal tip de cancer cerebral primar din cauza naturii sale agresive şi a caracteristicilor sale de rezistenţă la tratament. Este cea mai frecventă formă de cancer primar la creier. În fiecare an, aproximativ 14.500 de persoane sunt diagnosticate cu această boală numai în Statele Unite.

Specialiştii de la clinica Mayo au investigat utilizarea terapiei cu fascicul de protoni hipofracţionaţi de scurtă durată, încorporând tehnici avansate de imagistică la pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani cu glioblastom malign nou diagnosticat de gradul 4 potrivit definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Rezultatele au arătat că 56% dintre participanţi erau în viaţă după 12 luni, iar supravieţuirea globală medie a fost de 13,1 luni

„În comparaţie cu studiile anterioare de fază 3 la o populaţie mai în vârstă, având o supravieţuire medie de numai şase până la nouă luni, aceste rezultate sunt promiţătoare”, a declarat luni dr. Sujay Vora,  radio-oncolog la clinica Mayo Clinic, într-un comunicat.

În unele cazuri, pacienţii cu tumori care au o genetică favorabilă au trăit chiar mai mult, cu o supravieţuire medie de 22 de luni, a precizat medicul

„Suntem foarte încântaţi de aceste rezultate”, a declarat acesta.

Glioblastomul este unul dintre cele mai dificile tipuri de cancer de tratat. Boala invadează ţesutul cerebral sănătos cu tentacule asemănătoare părului, ceea ce face ca îndepărtarea chirurgicală să fie complicată. Chirurgii trebuie să echilibreze cu atenţie îndepărtarea unei cantităţi cât mai mari de tumoare, evitând în acelaşi timp să afecteze zonele critice ale creierului responsabile de funcţii esenţiale precum mişcarea şi vorbirea. În plus, compoziţia celulară a tumorii şi capacitatea acesteia de a se sustrage terapiilor pun şi mai mult la încercare eforturile de tratament.

Radioterapia standard este frecvent utilizată pentru tratarea glioblastomului şi poate fi eficientă. Cu toate acestea, o limitare este că expune şi ţesutul cerebral sănătos la radiaţii, putând provoca daune colaterale, neintenţionate.

Pentru studiul Mayo Clinic, cercetătorii au utilizat una dintre cele mai inovatoare şi avansate forme de radioterapie, numită terapie cu fascicul de protoni. Această formă de radioterapie de ultimă generaţie, nechirurgicală, distruge celulele canceroase cu o precizie precisă, minimizând în acelaşi timp efectele secundare asupra ţesutului sănătos din jur.

Cercetătorii Mayo au cartografiat zona ţintă din creierul pacientului prin combinarea tehnologiilor avansate de imagistică, inclusiv 18F-DOPA PET şi RMN cu contrast intensificat.

„Combinarea imagisticii avansate ne-a permis să determinăm regiunile cele mai active metabolic, sau agresive, ale glioblastomului”, spune dr. Vora.

Tratamentul a fost finalizat în una sau două săptămâni, în loc de cele trei până la şase săptămâni tradiţionale.

„Imagistica avansată împreună cu terapia cu fascicul de protoni ne-a permis să fim mai concentraţi cu radiaţiile şi să protejăm ţesutul cerebral sănătos din jur de efectele radiaţiilor. Am putut vedea că pacienţii au tolerat bine tratamentele şi au trăit mai mult decât ne aşteptam”

Potrivit dr. Vora, studiul de la Mayo Clinic este primul studiu clinic de acest tip care investighează utilizarea terapiei cu fascicul de protoni hipofracţionaţi de scurtă durată care încorporează tehnologie avansată de imagistică, inclusiv 18F-DOPA PET şi ţintirea MRI cu contrast, pentru pacienţii de 65 de ani şi peste cu glioblastom nou diagnosticat.

În timp ce rezultatele sunt încurajatoare, dr. William Breen, radio-oncolog şi cercetător principal al studiului actual spune că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la siguranţa şi eficacitatea tratamentului până la finalizarea studiului.

„Scopul nostru este de a transforma modul în care tratăm glioblastomul folosind cursuri mai scurte de radiaţii pentru a minimiza povara asupra pacienţilor şi familiilor acestora şi pentru a-i ajuta să finalizeze un tratament sigur şi eficient într-un timp mai scurt”, a precizat medicul.

Un studiu clinic mai mare, randomizat, este acum în curs de desfăşurare la Mayo Clinic. Studiul clinic, cunoscut sub numele de SAGA, sau tratamentul stereotactic ablativ cu radiaţii pentru glioblastom, include pacienţi din trei state americane. „Acum adăugăm o altă componentă care se bazează pe cercetările dr. Vora pentru a ne ajuta să vizualizăm cel mai bine tumora”, a precizat dr. Breen.

Rezultatele studiului de fază 2, cu un singur braţ, realizat de clinica Mayo  au fost publicate în numărul din luna decembrie al revistei The Lancet Oncology.

Tratarea glioblastomului, Credit: Clinica Mayo, decembrie 2024

viewscnt