Un antibiotic care ar putea videca boala Lyme, identificat de cercetători

Un antibiotic care ar putea videca boala Lyme, identificat de cercetători

Rezultatele unui studiu preclinic, realizat pe animale, arată că un antibiotic din clasa penicilinelor reuşeşte să combată boala Lyme atunci când este administrat în doze mici, fără a afecta flora intestinală. Descoperirea poate deschide calea către terapii personalizate, mai sigure şi mai eficiente.

Boala Lyme, transmisă prin muşcătura căpuşelor care se hrănesc cu sângele animalelor infectate precum cerbii sau rozătoarele, afectează anual una din zece persoane la nivel mondial, conform unei analize publicate în 2022 în British Medical Journal Global Health, cele mai afectate regiuni fiind Asia de Est, şi Europa Centrală şi de Vest.

Chiar şi în formele acute, boala poate avea un impact devastator, însă un tratament cu antibiotice administrat precoce poate preveni apariţia complicaţiilor cronice, cum ar fi problemele cardiace, neurologice sau artrita.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au identificat faptul că piperacilina, un antibiotic din aceeaşi clasă cu penicilina, a reuşit să vindece complet boala Lyme la şoareci infectaţi, la o doză de 100 de ori mai mică decât doza necesară de doxiciclină, tratamentul standard actual.

La această doză redusă, antibioticul nu are practic niciun impact asupra microorganismelor benefice din intestin, potrivit studiului publicat săptămâna aceasta în revista Science Translational Medicine.

Doxiciclina şi alte antibiotice generice pot afecta grav microbiomul intestinal, deoarece distrug bacteriile benefice şi provoacă efecte adverse, chiar dacă elimină bacteria Borrelia, agentul patogen al bolii Lyme.

În plus, doxiciclina e ineficientă la 10-20% dintre pacienţi şi nu este aprobată pentru copiii mici - categoria cea mai expusă riscului de muşcături de căpuşe şi de apariţie a bolii Lyme.

Pe fondul schimbărilor climatice, care prelungesc sezonul de activitate a căpuşelor, şi al creşterii cazurilor de boală Lyme, specialiştii subliniază necesitatea de a identifica soluţii terapeutice mai eficiente.

„Antibioticele puternice, cu spectru larg, care elimină bacteriile extracelulare sunt considerate cele mai eficiente, pentru că medicii vor doar să distrugă agentul patogen, indiferent de mecanism”, a declarat Brandon L. Jutras, coordonatorul studiului, care a primit o finanţare de zece milioane de dolari pentru cercetări asupra acestei boli, şi un premiu important, în 2021, din partea Bay Area Lyme Foundation.

Progresele în direcţia medicinei personalizate deschid posibilitatea dezvoltării unor tratamente adaptate - un medicament specific sau o combinaţie terapeutică - pentru cazurile în care opţiunile standard nu oferă rezultate.

Antibioticul ar putea fi utilizat şi în intervenţii profilactice - sub forma unei injecţii cu doză unică, administrată unei persoane muşcate de căpuşe, susţin autorii acestui studiu.

Echipa de cercetători a analizat aproape 500 de medicamente dintr-o bibliotecă farmaceutică, pentru a înţelege interacţiunile posibile dintre antibiotice şi bacteria Borrelia. Ei au identificat o listă scurtă de compuşi promiţători şi au efectuat teste fiziologice, celulare şi moleculare suplimentare pentru a evalua care dintre aceştia nu afectează alte bacterii.

Cercetătorii au descoperit că piperacilina acţionează în mod specific asupra procesului particular de sinteză a peretelui celular întâlnit la bacteria Lyme, astfel încât împiedică creşterea şi diviziunea acesteia şi conduce în final la moartea ei.

În prezent, piperacilina este autorizată în combinaţie cu un alt medicament (tazobactam) pentru tratarea infecţiilor streptococice severe.

„Bacteriile sunt inteligente. Streptococii şi alte bacterii secretă beta-lactamaze care inactivează piperacilina. Am constatat că acest mecanism nu este deloc relevant în contextul bolii Lyme, aspect care îi sporeşte specificitatea, contribuind astfel la o acţiune şi mai ţintită a acestui antibiotic”, a precizat Brandon L. Jutras.

În prezent nu există un vaccin uman aprobat pentru prevenirea bolii Lyme, dar echipa Northwestern speră că aceste cercetări vor contribui la dezvoltarea unor strategii proactive de diagnostic şi tratament.

Studiul a fost finanţat de mai multe organizaţii printre care: Bay Area Lyme Foundation, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite, Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, Fundaţia Steven & Alexandra Cohen şi Global Lyme Alliance.

viewscnt