Mamografia este un instrument de screening eficient pentru depistarea precoce a cancerului de sân, dar sensibilitatea sa este redusă în cazul ţesutului mamar dens. Acest lucru se datorează efectului de mascare a ţesutului fibroglandular dens suprapus. Întrucât aproape jumătate din femeile supuse screeningului au sânii denşi, multe dintre aceste paciente necesită o imagistică mamară suplimentară, adesea prin imagistică cu rezonanţă magnetică (IRM), după mamografie.
O tehnică inovatoare de imagistica sânului oferă o sensibilitate ridicată pentru detectarea cancerului, reducând în acelaşi timp în mod semnificativ probabilitatea unor rezultate fals pozitive, potrivit unui studiu publicat recent în revista Radiology: Imaging Cancer.
Cercetătorii au declarat că tehnica are potenţialul de a oferi o depistare mai fiabilă a cancerului de sân pentru o gamă mai largă de pacienţi.
Mamografia cu emisie de pozitroni cu doză mică (PEM) este o tehnică nouă de imagistică moleculară care oferă o performanţă diagnostică îmbunătăţită la o doză de radiaţii comparabilă cu cea a mamografiei.
În noul studiu autorii şi-au propus să investigheze fezabilitatea mamografiei cu emisie de pozitroni cu doză mică (PEM) comparativ cu IRM pentru a identifica cancerul de sân şi a determina extinderea locală a acestuia.
În cadrul studiului, 25 de femei, cu vârsta medie de 52 de ani, diagnosticate recent cu cancer de sân, au fost supuse la PEM cu doză mică, cu radiotrasorul fluorodeoxiglucoză marcată cu fluor 18 (18F-FDG).
Doi radiologi de sân au analizat imaginile PEM realizate la o oră şi respectiv patru ore după injectarea de 18F-FDG şi au corelat constatările cu rezultatele de laborator.
PEM a prezentat performanţe comparabile cu IRM, identificând 24 din cele 25 de cancere invazive (96%).
Rata de fals pozitiv a fost de numai 16%, comparativ cu 62% pentru IRM.
Imagini obţinute de la o pacientă în vârstă de 50 de ani cu o nouă leziune malignă dovedită prin biopsie la sânul stâng. (A) Mamografia craniocaudală a sânului drept nu prezintă nicio leziune. (B) Leziunea malignă corespunde cu o masă neregulată şi spiculată de 7,0 cm pe mamografia craniocaudală stângă. Biopsia cu ac de carotaj ghidată prin US (ultrasunete) a evidenţiat un carcinom lobular invaziv de gradul 2. (C) Imaginea mamografică bilaterală în culori cu emisie de pozitroni craniocaudală obţinută la 1 oră după injectarea intravenoasă a 185 MBq de fluorodeoxiglucoză marcată cu fluor 18 (18F-FDG) arată o masă cu captare intensă în sânul stâng cu cancer cunoscut şi nicio captare anormală în sânul drept. Mamografie cu emisie de pozitroni craniocaudale ale sânului stâng obţinute (D) la 1 oră şi (E) la 4 ore după injectarea intravenoasă a 185 MBq de 18F-FDG nu arată nicio diferenţă vizuală substanţială în ceea ce priveşte absorbţia cancerului cunoscut. (F) Imaginea RM cu contrast axial, cu saturaţie de grăsime, cu subtragere de grăsime, ponderată în T1, cu reconstrucţie prin proiecţie de intensitate maximă, obţinută la 90 de secunde după injectarea intravenoasă a 0,1 mmol de substanţă de contrast pe bază de gadoliniu pe kilogram de greutate corporală, arată, de asemenea, masa care se intensifică şi care corespunde tumorii maligne cunoscute (săgeată) şi o intensificare parenchimală de fond bilaterală marcată, cu multiple focare nespecifice de intensificare în sânul controlateral. Pacienta a optat pentru o mastectomie bilaterală, care a confirmat malignitatea din partea stângă şi absenţa malignităţii în sânul contralateral. Credit: Societatea Radiologică din America de Nord
Împreună cu sensibilitatea sa puternică şi rata scăzută de fals-pozitiv, PEM ar putea scădea potenţial costurile de asistenţă medicală din aval, deoarece acest studiu arată că poate preveni efectuarea de investigaţii suplimentare inutile în comparaţie cu IRM.
În plus, tehnologia este concepută pentru a furniza o doză de radiaţii comparabilă cu cea a mamografiei tradiţionale, fără a fi nevoie de comprimarea sânului, care poate fi adesea incomodă pentru paciente.
„Integrarea acestor caracteristici - sensibilitate ridicată, rate mai mici de fals-pozitive, eficienţă din punct de vedere al costurilor, niveluri acceptabile de radiaţii fără compresie şi independenţa faţă de densitatea sânului - poziţionează această modalitate de imagistică emergentă ca un potenţial progres revoluţionar în depistarea precoce a cancerului de sân", a declarat autorul principal al studiului, dr. Vivianne Freitas, profesor asistent la Universitatea din Toronto.
„Ca atare, promite să transforme diagnosticarea şi depistarea cancerului de sân în viitorul apropiat, completând sau chiar îmbunătăţind metodele imagistice actuale, marcând un pas înainte semnificativ în îngrijirea cancerului de sân", a precizat ea.
PEM cu doză mică oferă potenţiale utilizări clinice atât în cadrul screening-ului, cât şi al diagnosticului, potrivit dr. Freitas.
„Pentru screening, capacitatea sa de a funcţiona în mod eficient indiferent de densitatea sânului abordează potenţial un neajuns semnificativ al mamografiei, în special în detectarea cancerelor în sânii denşi, unde leziunile pot fi ascunse", explică ea.
„De asemenea, prezintă o opţiune viabilă pentru pacientele cu risc ridicat care sunt claustrofobe sau care au contraindicaţii pentru RMN".
Imagini obţinute la o pacientă în vârstă de 69 de ani cu o nouă leziune malignă dovedită prin biopsie la sânul stâng. (A, B) Leziunea malignă corespunde unei mase neregulate şi spiculate de 2,5 cm (săgeată) şi unei mase suplimentare ovale şi circumscrise (săgeţi duble) pe imaginile mamografice de compresie, cu compresie mediolaterală oblică şi spot craniocaudală stânga. O biopsie cu ac de carotaj ghidată prin US (ultrasunete) a evidenţiat un carcinom ductal invaziv de gradul 3 (săgeată) şi un fibroadenom (săgeată dublă). Imaginile mamografice cu emisie de pozitroni (PEM) stânga (C) craniocaudală şi (D) oblică mediolaterală oblică obţinute la 1 oră după injectarea intravenoasă a 74 MBq de fluorodeoxiglucoză marcată cu fluor 18 (18F-FDG) arată o masă (cancer cunoscut) cu captare intensă şi nicio captare în fibroadenomul dovedit prin biopsie. Imaginile color PEM dreapta (E) craniocaudală şi (F) oblică mediolaterală oblică obţinute la 1 oră după injectarea intravenoasă a 74 MBq de 18F-FDG nu arată nicio captare anormală. Imaginile PEM stânga craniocaudale obţinute (G) la 1 oră şi (H) la 4 ore după injectarea intravenoasă a 74 MBq de 18F-FDG nu prezintă nicio diferenţă vizuală substanţială în ceea ce priveşte captarea cancerului cunoscut. (I) Imaginea RM cu contrast axial, cu saturaţie de grăsime, cu subtragere de grăsime, ponderată în T1, cu reconstrucţie prin proiecţie de intensitate maximă, obţinută la 90 de secunde după injectarea intravenoasă a 0,1 mmol de substanţă de contrast pe bază de gadoliniu pe kilogram de greutate corporală, arată, de asemenea, masa consolidată din partea stângă (săgeată) care corespunde tumorii maligne cunoscute şi fibroadenomul dovedit prin biopsie (săgeţi duble), precum şi multiple focare nespecifice de consolidare în sânul contralateral, unul dintre acestea fiind cel mai vizibil (săgeată). Pacienta a fost supusă unei lumpectomii bilaterale. Rezultatele patologice finale la sânul stâng au confirmat carcinomul ductal invaziv de gradul 3 şi au dat o hiperplazie ductală atipică la sânul drept. Credit: Societatea Radiologică din America de Nord
Tehnologia ar putea juca, de asemenea, un rol crucial în interpretarea rezultatelor incerte ale mamografiilor, în evaluarea răspunsului la chimioterapie şi în stabilirea gradului de extindere a bolii în cazul cancerului de sân nou diagnosticat, inclusiv în ceea ce priveşte implicarea celuilalt sân.
Dr. Freitas, care este, de asemenea, radiolog la divizia de imagistica sînului din cadrul Departamentului de imagistică medicală din Toronto, comun centrelor universitare, Universitatea Health Network, Sinai Health System şi Women's College Hospital, cercetează în prezent capacitatea PEM de a reduce ratele ridicate de falsuri pozitive asociate de obicei cu scanările RMN.
În cazul în care PEM reuşeşte să reducă cu succes aceste rate, ar putea diminua în mod semnificativ stresul emoţional şi anxietatea legate de falsurile pozitive, a declarat dr. Freitas. În plus, ar putea duce la o scădere a biopsiilor şi tratamentelor inutile.
Sunt necesare mai multe studii pentru a determina rolul exact al PEM în doze mici şi eficacitatea acesteia în mediul clinic.
„În timp ce integrarea completă a acestei metode de imagistică în practica clinică nu a fost deocamdată confirmată, rezultatele preliminare ale acestei cercetări sunt promiţătoare, în special în ceea ce priveşte demonstrarea capacităţii de detectare a cancerului de sân invaziv cu doze mici de FDG marcat cu fluor-18", a mai precizat dr. Freitas.
Studiul marchează un prim pas important în potenţiala implementare pe viitor a acestei metode (PEM) de detectare a cancerului de sân în practica clinică.
Imagini obţinute de la o pacientă în vârstă de 85 de ani cu o nouă leziune malignă dovedită prin biopsie la sânul drept. (A) Leziunea malignă corespunde unei mase uşor neregulate de densitate egală de 3,0 cm pe mamografia craniocaudală dreaptă. Biopsia cu ac de carotaj ghidată imagistic a evidenţiat un carcinom papilar intrachistic invaziv de grad 3. (B) Mamografie cu emisie de pozitroni (PEM) craniocaudală dreaptă obţinută la 1 oră după injectarea intravenoasă a 74 MBq de fluorodeoxiglucoză marcată cu fluor 18 (18F-FDG) arată o masă de 3,2 cm (cancer cunoscut) cu captare intensă. Imaginile PEM stânga (C) oblică mediolaterală şi (D) craniocaudală color obţinute la 1 oră după injectarea intravenoasă a 74 MBq de 18F-FDG nu prezintă nicio captare anormală. Imaginile PEM craniocaudale PEM drepte obţinute (E) la 1 oră şi (F) la 4 ore după injectarea intravenoasă a 74 MBq de 18F-FDG nu prezintă nicio diferenţă vizuală substanţială în ceea ce priveşte captarea cancerului cunoscut. (G, H) Imaginile RM axiale cu contrast, saturate cu grăsimi, cu subtragere de grăsime, ponderate în T1, cu reconstrucţie prin proiecţie de intensitate maximă, obţinute la 90 de secunde după injectarea intravenoasă a 0,1 mmol de substanţă de contrast pe bază de gadoliniu pe kilogram de greutate corporală, arată, de asemenea, masa potenţată care corespunde tumorii maligne cunoscute şi multiple focare nespecifice de potenţare în sânul controlateral, cel mai mare în sânul central stâng, cu cinetică de spălare (săgeată în H). Biopsia ghidată prin RMN pe partea stângă a confirmat papilomul intraductal benign. Pacienta a fost supusă unei lumpectomii drepte cu biopsie a ganglionului limfatic santinelă. Rezultatul patologic final a confirmat carcinomul papilar intrachistic invaziv de 3,2 cm, de grad 3, cu biopsie negativă a ganglionului limfatic santinelă. Credit: Societatea Radiologică din America de Nord.